Synpunkter på sjukvårdsproblemet i Vimmerby

Det är ytterligt svårt att kommentera aktuella problem när underlaget för landstingsbeslut undanhålles pressen. Lokaltidningen har ännu inte fått det underlag som enligt tidigare besked är att betrakta som icke färdigbehandlat arbetsmaterial.

Ledaren2004-09-18 01:00
Detta är en ledare.

Troligtvis kommer ledamöter ändå att fatta beslut vid nästa landstingsmöte i Oskarshamn den 22 september innebärande att man sparar 9 miljoner kronor genom indragning av jourtider i Borgholm, Nybro och Vimmerby och att de tankar som fanns att något favorisera Vimmerby inte accepterades av socialdemokraterna.
Detta trots att relativt stor mängd människor bor 6 mil eller mera från nattsjukhus.
Självfallet torde det bli att många härifrån kommer att välja Linköping som i många fall ligger närmare än Västervik och har större resurser. Risken att först åka till Västervik och sedan till Linköping undvikes också. Detta då man enligt uppgift äger rätt att välja sjukhus. Med reseersättningar etc. kan det alltså bli mycket dyrbart för Kalmar läns landsting.

Äras den som äras bör
I tidigare ledare framhölls Gudrun Brunegårds fina insats att tillsammans med maken ta initiativ att gå igenom siffermaterial innebärande ekonomiskt utrymme för fler sjuksköterskor. Härvid medverkade även Anders Andersson för att ta fram relevant underlag från Kalmar.
Debatten och alla inlägg i lokaltidningen har alltså troligtvis i stor omfattning bidragit till omräkning av siffror till fromma åtminstone för Vimmerby och kanske även för Öland och Nybro.
Att skilja på sak och person
Vid intern diskussion vid framtidsseminarium i Hultsfred fick undertecknad tillfälle att samtala med socialdemokraternas lieman vad gäller sjukvård i inlandet, det vill säga Ulf Nilsson. Antingen är Ulf en väldigt bra skådespelare eller också är han i verkligheten en person vars åsikter dock inte delas av alla, inklusive undertecknad.
Naturligtvis kommer det att straffa sig nästkommande val hur jakten på mindre enheter skett under mandatperioden.
Oskarshamn bort
Det tycks som om framtidens sjukvård beroende på extremt avancerad medicinsk utrustning som handhas av mycket högt utbildade tekniker endast kommer att finnas på ett fåtal sjukhus som också kan ta hand om alla eventuella följdkomplikationer.
Landstinget i Kalmar län kommer härvid inte att ha råd att ha tre sjukhus och kanske inte ens två. Om 10-20 år har det blivit så att mellanstora sjukhus försvunnit medan primärvårdsenheter får större betydelse.
För den som lever länge nog blir detta en intressant utveckling. Självfallet finns det nog ingen som vill åka till ett sjukhus som inte har det bästa i avancerad utrustning för att rädda liv.
Enda chansen att klara mellanstora sjukhus skulle i så fall vara långtgående specialisering på sjukvård som inte kan ge komplikationer och där i så fall det stora sjukhusets alla resurser inte behövs.
Sjukvård nära
På något sätt borde det vara så att någon av de nattsjuksköterskor som svarar i telefon nattetid finns placerade i bland annat Vimmerby. Med modern telefoni skulle detta kunna ordnas och att man dessutom kunde ombesörja mindre blessyrer etc. så att onödiga transporter till Västervik eller Linköping kunde undvikas.
När man inte har sysselsättning med praktisk vård är man i tjänst som rådgivare per telefon.
Framtid
Självfallet blir det intressant att följa sjukvårdsdebatten fram till valet både vad gäller primärvårdsenheternas mer eller mindre orättvisa besparingar och att landstinget inte kommer att ha råd eller patienter till rimliga kostnader vid tre sjukhus.
Välkomna med insändare så att debatten inte stannar av.

Bengt Ingemarsson
Chefredaktör
Läs mer om