Tänk på invånarna istället för alla kommunanställda

Det pekar fortfarande uppåt för Vimmerby kommun. För något och några år sedan såg möjligtvis framtidsutsikterna ännu mer ljusa ut, med en bättre kommunal ekonomi, med Arlaetableringen i sin nya glans och med andra etableringar som grädde på moset.

Ledaren2004-12-10 07:47
Detta är en ledare.

Nu har väl en viss del av euforin lagt sig. Mycket tunga kommunala investeringar har tärt hårt på ekonomin och hejaropen hörs inte alls lika tydligt.
Till detta ska läggas politiska stridigheter, ganska omfattande för att vara Vimmerby, flyttkalas av myndigheter och verksamheter i en till synes oändlig ström, med dyra räkningar som följd, och dyra satsningar på olika diffusa projekt samt på Astrid Lindgrens Centrum.
I ett läge där kurvan vänder något åt det negativa hållet är det mycket viktigt att satsa på rätt saker, att ingjuta mod och framtidstro både hos invånare och näringsliv. Vision Vimmerby har fått ikläda sig den viktiga rollen att vara idékläckare.
Frågan är dock om deras idéer bär frukt i förhållande till de kostnader som följer med i spåren.

Tanken är helt rätt
Desto friskare är då stadsarkitekten Bo Klaréns olika idéer och förslag när det gäller stadsplanering. Han skissar bland annat på helt nya bostads- och villaområden på olika håll just utanför stadsgränserna. Samma förslag har vid ett flertal tillfällen framförts just i denna spalt. Vi tror fortfarande att tanken är rätt.
När det gäller Arlaetableringen så medför andra koncernanläggningar på andra orter att redan anställd personal har förtur till de platser som skapas i Vimmerby. Det är med andra ord bara ett fåtal arbetslösa i Vimmerby med omnejd som får chansen att bli livsmedelsarbetare. Synd, tycker kanske Vimmerbybor i allmänhet och arbetslösa Vimmerbybor i synnerhet, men så är kollektivlagarna i Sverige och det är bara att acceptera.
Vi kan i alla fall dra slutsatsen att Vimmerby som bostadsort lockar Arlaarbetare från andra orter. Gott så. Dessutom främjas ju självklart inflyttningen till Vimmerby - inom ett år eller två kommer säkert de flesta av dessa Arlaarbetare att ha Vimmerby som bostadsadress.
Ett bostadskomplement
I detta läge kommer Bo Klaréns idéer om helt nya bostadsområden synnerligen lägligt. En av de mer attraktiva idéerna, enligt vårt förmenande, vilket också framförts tidigare, är nya villaområden i de sluttande skogsområdena väster om staden, i Skillingarums- och Pelarnebackarna. Läget är förträffligt med en fantastisk utsikt österut mot de vidsträckta maderna och Vimmerby stad. Åk ner mot Vimmerby från Pelarnehållet en solig kväll och njut av vyn, den är härlig.
Det skulle kunna skapas lite mer exklusiva villor som ett komplement till det övriga utbudet i Vimmerby.
Exklusiva villor kostar en hel del, men tillskapande av bostäder för alltid med sig kedjereaktioner, synergieffekter. Folk flyttar till större och exklusivare boende och lämnar därmed billigare boenden till andra, som i sin tur kanske har bott i något ännu mindre, eller kanske behöver en egen liten bostad av andra orsaker.
Tre gånger läget
En attraktiv stad som Vimmerby kan i många avseenden jämföras med Borgholm på Öland. I Blå Rörsområdet utanför Borgholm trängs elektriker, snickare, murare och rörmokare för tillfället. Det byggs den ena villan efter den andra, dels funkisvillor i miljonklassen, dels arkitektritade skapelser med fantastiska lösningar, dels enklare villor hämtade från någon huskatalog. Det råder med andra ord en svårslagen framtidstro. Av 57 exploaterade tomter finns bara tre kvar och försäljningen har gått med raketfart. Det anläggs gång- och cykelstigar, byggs lekplatser och fotbollsplaner. Redan nu finns det långt gångna planer på ytterligare en etapp. En klyscha bland mäklare är att det egentligen bara finns tre relevanta försäljningsargument; nummer ett är Läget, nummer två är Läget och nummer tre är Läget. Dags även att Vimmerbypolitikerna inser detta och utnyttjar alla naturliga tillgångar som finns i kommunen. Vi har tidigare framfört synpunkter att kransorterna runt Vimmerby alltid glöms. Härmed påminnes om att de också är fantastiska, se bara Pelarnebygden, Djursdalas backar, Locknevis sjöar och Rumskullas kulturbygder - skapa tomter där också.
Satsa på invånarna
Bo Klaréns frejdiga planer är utan jämförelse de mest positiva i Vimmerby för närvarande. Astrid Lindgrens Centrum och Vision Vimmerby inräknat.
På Karléns ritbord rör det sig om något konkret, något greppbart, som alla gånger kommer att ge resultat. Och vi har i denna spalt endast berört en av alla hans framtidsplaner för Vimmerbys utveckling. Politiker; glöm EU-bidrag, olika projektbeskrivningar, statliga pengar och skattefinansierade visstidsanställningar - satsa på Vimmerby, gör kommunen mer attraktiv och tänk på invånarna istället för egna kommunala projekt.

Alf Wesik
Läs mer om