Toppstyrning när politiker driver igenom Ceos-kaos

När den borgerliga majoriteten i kommunstyrelsen i Vimmerby nu driver genom beslutet att satsa åtta miljoner kronor på en konstgräsplan, så är det anmärkningsvärt på flera sätt. Det går inte att komma och säga att protesterna mot byggandet av denna anläggning kommer i grevens tid, kommer för sent.

Ledaren2009-09-28 06:31
Detta är en ledare.

Det har i själva verket varit min och tidningens linje under flera år, i princip sedan planerna första gången presenterades. Genom årens lopp och efter ett otal skrivningar i ärendet har min övertygelse om tveksamheterna stärkts på punkt efter punkt.

Under all kritik
Och stödet för denna tidningens linje har bara blivit starkare genom åren. Från kretsar utanför Vimmerby IF har reaktionerna varit många och hårda. Till stöd för tidningens linje.
Sedan ett halvår tillbaka har dessutom många tidigare mycket aktiva medlemmar inom Vimmerby IF, och dessutom nu mycket aktiva medlemmar, även de uttryckt skepsis för Ceos-alternativet.
Att politikerna nu dribblar med siffrorna i helt vanlig ordning och med hjälp av årshyror, föreningsbidrag, skötselansvar och liknande, försöker låta trovärdiga, gör inte saken ett dugg bättre. Tvärtom oerhört mycket sämre.
För det första måste vi vara på det klara med en sak. Vimmerby IF:s nuvarande anläggning är i dess nuvarande form under all kritik och en fortsatt fotbollsverksamhet där är bara smått genant.
En förening med en så pass livaktig verksamhet, både på ungdoms- och motions som elitnivå, måste givetvis få ta den plats det behöver i kommunens ekonomi.

Vidlyftigt beslut
Men det är när vi konstaterat detta som problemen startar. Ceosvallen är ett mycket dåligt alternativ. Och att genomföra en dyr byggnation av konstgräsanläggning, utan att veta hur fortsättning ska bli är inte bara skamligt, det är oansvarigt.
Den initiala investeringen har de ledande politikerna trollat bort, genom att vifta lite med trollspöt. Men vad sker sedan? Var ska grusplanerna ligga, var ska en framtida fotbollsarena ligga?
Om det är så att konstgrässatsningen kan integreras med en framtida jätteanläggning för fotbollen, Bullerby Cup etcetera, måste detta redovisas nu. Vi kan inte ta ett beslut där bara en bråkdel av utgifterna redovisas.
Om det inte är så att en framtida fotbollsarena ska ligga i anslutning till konstgräsplanen, så är det ju som att kasta kommunala skattemiljoner i Stångån.
Det har vi sannerligen inte råd med, när låneskulderna skenar, kommunens ekonomi störtdyker och omsorgsnämnden tvingas banta fem miljoner kronor för skötsel och vård av äldre och handikappade. Det håller helt enkelt inte.
Med en nyligen invigd mastodontinvestering på 115 miljoner, eller mer, på en renoverad gymnasieskola kan vi inte ta ytterligare ett vidlyftigt beslut.

Toppstyrning
Nej, jag tror faktiskt inte att enskilda politiker i de nämnder som nu tar beslut om konstgrässatsning, är överens med sina partiledningar. Det handlar om ett toppstyre som kommer att få ödesdigra konsekvenser.
Det mest uppenbara att vi i samma ögonblick som vi bygger konstgräsanläggning på Ceosvallen säger nej till ett större industriområde, där de olika företagen kan samarbeta och utvecklas. Med ett stort industriområde skapas incitament för lunchrestauranger, för olika serviceyrken, för administrativa samarbeten och mycket mera.
Ceosvallen är ett tokigt alternativ för sport och rekreation.
Med ett sport- och fritidsområde i de norra delarna av staŽn, i direkt anslutning till Idrottshallen, Ishallen, bowlinghallen och Vimarskolan, kan restauranger, anläggningsskötsel, maskinparker, vaktmästeri och mycket annat samordnas.
Samtidigt som barnen ungdomarna får ett mycket friskt och positivt alternativ till sysselsättning på sin lediga tid och på kvällar.
Vilket beslutet nu än blir, så kommer Vimmerby IF att bli lidande. De får en konstgräsplan visst, men de får svårt eller omöjligt att övertyga när det gäller fortsättningen, när de stora miljonbuntarna ska pytsas in. För vem i hela friden vill ha ett sportcentrum mitt i ett industriområde?
En konstgräsplan omgiven av en ny fjärrvärmecentral, av ett industriområde, av en kommande ny brandstation, av lastbilar som kör skytteltrafik i området. Vem?

Alf Wesik