Trivsam debattform som visade stor enighet, och stor skillnad

Det är nog många som är förtvivlat trötta på allt vad val och politik heter, dessa dagar. Men håll ut, vips så är det över. Jag garanterar. Och då är det också dags att inse att livet går vidare, i vilket fall.

Ledaren2010-09-17 07:03
Detta är en ledare.

Men mitt i alla partiledarutfrågningar, dueller och tuffa debattartiklar, presenterade i alla fall TV4 en för Sverige ganska ny debattform i veckan. Det var partiledarna för den regerande alliansen ena kvällen, och motståndarna den andra, samt i går kväll en avslutande duell dem emellan.
Av praktiska skäl koncentrerar jag dessa rader till de inledande blockvisa programmen.
De genomfördes mer som trivsamma pratstunder, någonstans vid ett fikabord. Långt ifrån det vanliga strikta upplägget med stoppur, lottade turordningar, fastslagna replikskiften och så vidare. Jag tycker den här mer avspända formen var ganska trivsam, även om det hettade till, som det brukar heta, vid ett par tillfällen.
Mest kanske när Lars Ohly skulle fria i direktsändning och programledarna klippte bort detta för att en meningslös trailer, skulle få plats.

Allianser, trots allt
Det jag var mest nyfiken över, inför dessa program, var om de rödgröna skulle lyckas vända den nedåtgående trenden. Jag tycker att de lyckades ganska väl i sitt uppsåt. De gav i alla fall i TV intrycket att trivas ganska hyggligt i varandras sällskap.
Det många betecknar som en brist, att de faktiskt tycker olika om en massa saker, vilket framgick mycket tydligen vid frågeställningen med handuppräckning - ser inte jag enbart som en nackdel. Jag tycker det är väldigt uppfriskande att de ingående partierna faktiskt fortfarande tycker olika om saker och ting.
Vi ska aldrig glömma att det faktiskt handlar om allianser på båda sidorna. Det handlar inte om sammanslagningar av olika partier. Så länge de lyckas komma till gemensamma ställningstagande i olika frågor, bland annat under kompromissens täckmantel, så är det helt okej att tycka olika i enskilda sakfrågor.
Rent ideologisk ligger de ändå väldigt nära varandra.
Märkligt frieri
Vem har då tvingats flytta sina positioner? Och åt vilket håll?
Som jag kunde utläsa av de svar som angavs har Lars Ohlys grundpolitik fått en ganska framträdande roll i samarbetet. Detta gör att blockets tyngdpunkt skjutits åt vänster - vilket medför att skillnaderna mellan blocken i svensk politik också ökat.
Just detta kan vara det rödgröna blockats stora problem. Jag tror att de flesta fortfarande förknippar vänsterpartiet med kommunism, alldeles oavsett vad de själva säger, och därför känns det märkligt att de nu fått en så framträdande roll i svensk politik.
Ännu mer märkligt när partiledaren friar i direktsändning, nåja näst intill direktsändning.
Otur för MP
Att Mona Sahlin tog ett steg tillbaka och lät de två herrarna sköta det mest av snacket, kanske var strategiskt riktigt, men rent ideologiskt medförde det inför TV-tittarna, klar förskjutning åt vänster.
Detta system med två språkrör som delar på miljöpartiets ledning är också märklig. Jag inser att de båda är mer eller mindre duktiga på olika saker - jag inser att en är man och en är kvinna.
Men det går inte att komma ifrån att det var oturligt för partiet att Peter Eriksson stod på tur för detta TV-program - för just likande uppgifter sköter Maria Wetterstrand mycket bättre.
Uppmärksamhet
Den borgerliga alliansen har däremot inget att förlora på att låta de ingående mindre partierna få mer framträdande roller - och detta tillfälle tog verkligen Göran Hägglund och Maud Olofsson vara på.
Särskilt Maud, som gjorde ett ytterligt påläst och initierat intryck. De kommentarer som följde programmet pekade också ut Maud Olofsson som den stora vinnaren. Opinionsmätningar under den senare tiden har också bekräftat en positiv utveckling för centerpartiet.
Det bestående intrycket blir ytterligare en solklar vinst för regeringsalliansen, även om Lars Ohlys frieri fick mycket uppmärksamhet, nästan i paritet med bröstpumpar, strippor och butlers på tunnelbanan.

Alf Wesik