Tufft kanske någon säger -"Vilken initiativkraft, vilket mod."

Ledaren2015-08-25 17:39
Detta är en ledare.


Ja, när socialdemokraternas finansminister Magdalena Andersson, inte bara aviserar en höjning av drivmedelsskatten - utan en höjning på höjningen plus moms, så är det onekligen uppseendeväckande.

Höjningen innebär att energiskatten på drivmedel höjs så att bensin i normalkvalitet blir 48 öre dyrare per liter och diesel 53 öre dyrare.

När någon säger "tufft", säger jag "knäppt".

Ner i skyddsvärnen
Det blir höjning på en redan beslutad knasig höjning och det blir moms på alltihop och 60 öre dyrare vid pumpen.

Fattas nu bara att kriserna runt i världen, gör att råoljepriset barkar i höjden. Med en finansmarknad som ömsom håller tummarna, ömsom ber bönder, ömsom svettas Gula floder.

Det blir kännbart för alla boende på landet. Det blir kännbart för alla transporter, för alla kommuner och för en hel åkeribransch. Helknasigt alltså. Pengarna ska användas för att åter bygga upp en militär, som under en rad år osthyvlats ner i sina allra djupaste skyddsvärn.

Rena käftsmällen
Det verkar harmlöst med 60 öre per liter. Full tank i bilen kostar 30 till 40 kronor extra, som en bensinmackskaffe med kletig bulle. Men på ett år innebär det en ökad kostnad på en tusenlapp för de flesta familjer. Och har familjen sin postlåda på landet, så kan det bli upp till det dubbla per år.
På ett redan ytterligt hårt ansträngt konto - bilkontot.

Till detta kommer förslaget om evig automatisk indexuppräkning av drivmedelsskatterna som på tio år kommer att höja skatterna med ca 50 procent
Det verkar vara stört omöjligt att få in i huvudet på vissa politiker att några av oss svenskar inte har tillgång till kollektiva färdmedel och att bilen inte är enbart en nöjesmaskin. Den är ett nödvändigt ont för att livet utanför stadsgränserna ska fungera, för barnen, för familjen, för skolan, för jobbet och för servicen.

Makalöst att det ska vara så svårt att begripa.
Och då talar vi ändå bara om privatkörningen. Den yrkesmässiga käftsmäll som det här trippla vallöftesbrottet innebär, behöver vi inte ens upprepa.

Sista besparingarna
Magdalena Andersson vill få oss alla att tro att försvaret och bensinpriset, är antingen eller. Som att välja mellan pest och kolera, eller mellan mazarin och munk. Men det är ju fel.

Eftersom hon redan brutit så radikalt mot sina mässande försäkringar innan valet om att drivmedelsskatten inte ska höjas - så har jag riktigt svårt att tro henne, när hon nu säger att just mjölkbönderna ska kompenseras för den extra kostnaden höjningen innebär.

Varför kompensation just nu? Varför bara de?

När de redan tvingas mjölka ut de sista dropparna, de absolut sista besparingarna - för att inte surna ner sig totalt.

Dieselskatten på jordbruket är redan idag 415 öre per liter. vilket ska jämföras med 180 öre per liter i Finland. Och 60 öre i Danmark.

Höjningsförslaget presenterades för övrigt av finansministern, samma dag som TV4/Novus visar nya opinionssiffror, nämligen plus 1,4 procentenheter för SD. Och minus 1,3 på S.
Även om Magdalena Andersson verkar strunta fullständigt i glesbygden och mjölkbönderna, så borde hon tänka på demokratin.

Alf Wesik