Turistbyrån - placering

Uppskattningsvis närmare 500 arbetstillfällen lever på turism i Vimmerbyområdet. Turistmånaderna är oerhört viktiga för handeln i Vimmerby. När busslaster med turister kommer handlar man i Vimmerbys olika butiker, man äter mat, man går på café, etc. Det här betyder enormt mycket för servicenäringens anställda som i sin tur betalar skatt.

Ledaren2011-04-30 04:05
Detta är en ledare.

Att flytta turistbyrån till Näs är ett dråpslag för handeln i Vimmerby centrum och det var ju bl.a. för att hjälpa handeln turistbyrån flyttades till Rådhuset från gamla busstation / taxi. Många tycks ha glömt argumenten eller var inte med i den debatten.
Företrädare för flytten ut från citykärnan tycks framhålla att så är vanligt. I min värld efter att ha levt med Bed & Breakfast och besökt många turistbyråer och nu hemkommen från resa med turistbyråbesök finns alltid turistbyrån mitt i centrum. De som har annan åsikt tycks ha varit på andra resmål. Berätta gärna.

Mängder av frågor
Visst kan det finnas parkeringsproblem när det är många som samtidigt kommer med bil för att besöka turistbyrån av olika skäl.
Hämta nycklar, fråga efter hotells placering, var är bästa matstället o.s.v. Än mer parkeringsplatser kan ordnas om parkering tillåts ända från Rosins Pappershandel bort till kyrkan med parkering på båda sidor samt som i många andra städer snedställda parkeringsplatser. I detta fall på torgets del av Storgatan, d.v.s. på andra sidan Rådhuset.
Informationsbehovet är enormt stort och frågorna är tusen bland de 40.000 - 50.000 personer som besöker turistbyrån årligen.

Spara 3 miljoner
Det har framkommit uppgifter att man ev. skall kunna spara 3 miljoner kronor på att flytta turistbyrån. Hur har man då räknat förlusten för handeln i Vimmerby? Skall bli intressant att se beräkningarna.
Serviceavdelning vid Näs
Om det finns plats och befintliga personella resurser vid Näs utan extra anställningar är det naturligtvis bra om det finns en serviceavdelning till turistbyrån även i Näs. Med turistbyrån i Rådhuset finns dock levande centrum med trivsel som ger bestående goda minnen.

Klara fakta - lätta att förstå
Vimmerby centrum måste få hjälp att leva. 40.000 - 50.000 besökare till Rådhuset betyder enormt för en levande stad och bidrar till stor del att det enligt uppgift finns nästan 500 arbetstillfällen i Vimmerby som är beroende av turismen.
Varje arbetstillfälle kalkyleras ge kommunen 40.000:- i skatteinkomster. Ytterligare ca 10.000:- per arbetstillfälle från servicenäringen.
Redan 200 arbetstillfällen medför alltså ca 10 milj. kr i skatteinkomster.
Det är naturligt att först och främst leta efter turistbyrå i centrum. Var annars?
Stigande bensinpris, (20:- / liter i framtiden?) medför kraftigt ökande antal resor med kollektiva kommunikationsmedel. Rådhuset finns nära resecentrum / järnvägsstation.
Uppgift om besparing 3 milj. kr. att flytta turistbyrån är märklig när utgiftsbudgeten för hela turistbyrån endast är 1,8 milj. kr. Och kanske viktigast av allt. Skatteinkomsterna från lokala handeln torde kraftigt överstiga detta kostnadsbelopp.

Bengt Ingemarsson
Chefredaktör