Turistmotion behandlad "så snabbt det bara gick"

Det blev starka reaktioner på min ledare i fredagstidningen angående Turistbyrån i Vimmerby och den kommunala hanteringen av ärendet. Och det är klart - språkvalet "Sabotage mot demokratin", inbjöd till just kraftiga reaktioner.

Ledaren2005-12-13 07:41
Detta är en ledare.

De lokala politikerna gör så gott de bara kan för att få bästa koll på alla ärenden och dessutom jobbar de ju alla, kan vi säkert slå fast, för kommunens och invånarnas, allra bästa. Ofta utan någon särskilt stor ersättning och ofta på värdefull fritid när ordinarie arbeten är avklarade och istället social tillvaro med familj, släkt och vänner, skulle ha stått på programmet.
Jag tror av den anledningen ingen lokal politiker att försöka sabotera demokratin. Däremot måste jag kunna få ha, och har så, synpunkter på enskilda ärendens hantering.
Hanteringen av Turistbyråmotionen i Vimmerby är just en sådan fråga som jag har synpunkter på hur beslutsgången skötts rent politiskt. Jag tycker således att det med ett mått stor välvilja skulle kunna gå att få en politisk hantering bra mycket snabbare än den som nu aviseras - och särskilt med tanke på den tyngd ärendet fått genom Gunnar Liths namninsamling, som på någon veckas tid samlade 4 500 underskrifter.
Min invändning går, kort uttryckt, ut på att socialdemokraten Jan Henriksson lämnade in sin motion till kommunen i oktober och avgörandet i kommunfullmäktige kommer, enligt kommunledningen, inte att ske förrän i månadsskiftet januari-februari nästa år.
Detta i ett ärende som enligt min mening är särskilt brådskande eftersom ombyggnaden av lokalerna är i full gång.

Demokratisk process
Lika stor rätt som jag har att uttrycka en sådan åsikt, lika stor rätt har tf kommunalråd, som i sitt ämbetes klädnad fick ta emot kritik för, som jag tycker, den långsamma hanteringen - alltså centerpartisten Carl-Axel Centerstig.
Han förklarar att lagstadgade beredningskrav måste uppfyllas. Och detta innebär att behandling inte kan ske förrän vid kommunfullmäktiges januarisammanträde.
"Ärendet kom in till fullmäktiges sammanträde sista oktober, och eftersom kommunstyrelsen hade sammanträde redan dagen efter kunde det inte tas upp då. Därför blev det inte behandlat förrän vid decembersammanträdet med kommunstyrelsen. Beslutet då blev att kommunkontoret ska bereda frågan fram till den 20 december - kortare tid kunde de inte gärna få. Av den anledningen blir första bästa chansen att behandla frågan i kommunfullmäktige just vid januarisammanträdet."
Just av dessa skäl anser Carl-Axel Centerstig frågan vara behandlad med den beslutordning som demokratin och praktiska skäl föreskriver. Det beskedet måste vi acceptera och Centerstig stryker för säkerhets skull under, att det inte blir aktuellt med någon inflyttning förrän frågan behandlats i fullmäktige. Inte ens om ombyggnationen då står helt klar.
Finfina grannar
Flera kommuner i Kalmar län jobbar för närvarande med ett lika udda som spännande projekt. Tanken är att man ska försöka lösa ett allt mer akut problem, på ett tämligen annorlunda vis. Problemet är en ständigt negativ befolkningsutveckling och lösningen kan bli att importera ett gäng flyttande holländare. Det som i förstånde ter sig som ett ganska fantasifullt skämt, kanske inte är så dumt i alla fall.
Holländarna är många och de är trånga. De bor i ett geografiskt mycket litet land, men i ett mycket centralt europeiskt läge och därför mycket attraktivt och dyrt. Den fria rörligheten i EU:s namn, när det gäller såväl varor som tjänster, innefattar i nästan lika stor omfattning även invånare. Därför borde det finnas ett ömsesidigt behov av medborgarutbyte - holländarna kan i Sverige och framför allt vår del av landet hitta den orörda naturen de så hett eftertraktar.
Det finns dessutom mängder mer eller mindre tomma fastigheter som bara väntar på holländska Timellare som ska komma och sätta hovtången i något virke, eller så. Svenskarna å sin sida kan i holländarna hitta mängder av nya, duktiga, invånare, som i kultur och vanor är ganska lika oss nordbor. Med risk för att generalisera kan jag meddela av egen erfarenhet att just holländare är finfina att ha som grannar.
Rymlig framtid
Borgholms kommun har redan lyckats med sina flyttbara uppsåt, nämligen att få holländare att flytta till Sverige och Öland. Och nu är även Västerviks och Vimmerby kommuner ute efter samma sak. Affärsidén är att låta holländarnas våta turistdrömmar bli permanenta.
Det meddelas från projektansvariga att ett deltagande på en mässa nyligen, i Amsterdam, gav ett mycket positivt resultat. Många holländare hörde av sig med frågor och uttryckte ett seriöst intresse att bege sig norrut i Europa för att skapa ett nytt betydligt rymligare liv för sig och sin familj. Det är således utrymmena som drar mest, liksom vår svenska natur.
Just utrymme och natur har vi hur mycket av som helst. Ett råd bara avslutningsvis till de raggande kommunrepresententerna - tala tyst om att posten håller på att lägga ner, att bankerna snart inte finns längre, att skolorna försvinner en efter en, att närmaste polis finns i Västervik, eller Kalmar, eller Växjö, att biblioteken försvinner ett efter ett, att förskolegruppernas storlek snart kan räknas i tjog, att äldreomsorgen dras med hårda besparingskrav och att maten till våra unga, våra äldre och våra handikappade snart kommer i plastförpackning, antingen fryst, eller också kokt, jag minns inte så tydligt.
Tala tyst om det, så kanske vi kan gå en trevlig framtid till mötes allihop.

Alf Wesik