Ungdomar i Vimmerby, glöm Berendsenlokalen

Idag är det demonstration på torget i Vimmerby. Ungdomarna i Vimmerby vill ha någonstans att vara. De är missnöjda med politikerna och vill att de ska ta sitt ansvar. Att ta sitt ansvar, enligt ungdomsrådet, och för all del socialdemokraterna i Vimmerby - är att köpa in den gamla Tvättmanfastigheten av landstinget och i den skapa ett allaktivitetshus.

Ledaren2005-10-22 04:17
Detta är en ledare.

Ungdomarnas engagemang är härligt uppfriskande. Men tyvärr har de av naiva politiker lockats jobba för en hopplös sak. Att köpa in Berendsen-lokalen och göra om den till en allaktivitetsfastighet är omöjligt. Mission impossible.
Ungdomarna står på torget idag och uttrycker missnöje över den kostnadskalkyl som upprättats. De menar att räntesatsen är för hög liksom inköpspriset för fastigheten. Jo, så kan vara. På just den punkten kan de ha rätt.
Men de glömmer en annan viktig punkt som de röstsugna socialdemokratiska lokalpolitikerna borde ha upplyst dem om. Jag tycker det är ganska svagt att invagga ungdomarna i falska förhoppningar.

Blockerade politiker
Fastigheten är på 5 000 kvm. Hela torget där de står och demonstrerar, skulle lätt gå in i Berendsenlokalen. Stadshuset i Vimmerby är på 10 329 kvm, men då består ett plan av den fyra våningar höga byggnaden av garage och källare. Kvar blir dryga 7 000 kvm alltså obetydligt större än Berendsenlokalen
Eken, servicehuset med särskilt boende, är som alla vet en tämligen massiv byggnad. Den är exakt lika stor som Berendsensindustrierna.
Ungdomarna säger visserligen att de inte behöver hela Berendsenhuset från början och att de tänker sig att rusta upp den själva. Glöm det. Även om de så jobbar dag och natt för rena lettiska löner så går det inte.
Vimarhem i Vimmerby har en beräkningsmodell om vad det kostar att bygga nytt. Det är det ju inte fråga om när det gäller Berendsen, men vi får ändå ett hum om var det landar. Det kommunala bostadsbolaget säger att det just nu kostar cirka 13 000 till 14 000 kronor att bygga bostäder, skolor och annat. Per kvadrat, alltså.
Femtusen kvadrat gånger 13 500 kronor är 67 miljoner. Om ungdomarna målar själva så kanske de kan kapa kostnaden till 66,5 miljoner. Drar Inge Schult, Peter Högberg, Ulf Henriksson och de andra s-politikerna på sig snickaroveraller och hjälper till de också, så kanske de kan spara in ytterligare några hundra tusen. Men då skulle de säkert få facket på sig, kanske rentav bli satta i blockad.
Realistiska krav
Nej, ungdomar i Vimmerby, vi är verkligen rädda om er. Vi vill att ni ska bo kvar här i stan, vi vill att ni ska ha vettiga saker att göra, så att vi slipper se er i någon otäck statistik i framtiden. Specificera era önskemål, leta upp små lokaler här och där och försök påverka politikerna att få flytta in där.
Ta det vackert - låt er inte förhäxas av politiker som i förtvivlan känner nästa års val närma sig alltför snabbt. Ert engagemang är fantastiskt, men ägna det åt realistiska önskemål och krav.
I Stockholm finns en bra ungdomssatsning som heter Lavaland. Här finns allt från scener, utställningar och redaktionslokaler. Det är färg, symaskiner och verktyg. Lava är en plats att bara hänga på, lyssna på musik, fika, träffa kompisar eller kolla på film. Till Lava kommer nästa 200 000 unga människor varje år och ett par hundra olika arrangemang genomförs varje år. Lava finns i Kulturhuset och ytan är cirka 1 200 kvm.
Släpp Berendsen. Det är alldeles för stort. Till allt det andra kommer sedan driften. Ohållbart.
Ökar valfriheten
I veckan har det debatterats mycket om gymnasieskolan och dess framtid. Det pågår förnärvarande en stor mässa i Göteborg och där tävlar skolorna mot varandra i olika marknadsföringsåtgärder. En rektor berättade för Ekot:s utsände att de på skolan avsatt en halv miljon kronor till marknadsföring. En annan skola lockar elever med utbildningar som verkligen ligger i tiden - som drinkblandarkurs och skateboardteknik.
Med sådana utbildningar får vi ju inga fler rymdforskare eller hjärnkirurger precis, men det lockar kanske en och annan ändå. Från 2007 blir det fritt val. Ungdomarna får söka skola och utbildning fritt, var de vill, i hela Sverige. En del skolor blir vinnare, andra förlorare. Och det gäller sannerligen att skilja ut sig från mängden för att lyckas.
De inblandade säger sig ogilla den här tävlingen mellan skolorna, men å andra sidan ger det fria valet just en valfrihet som inte funnits tidigare. Det ökar ju också konkurrensen skolorna emellan, och kan det bli så att den totala kvalitén höjs, så är det ju underbart.
Marint centrum
I Vimmerby kontrar gymnasieskolan dessa satsningar i miljonklassen med? med? nej, just det, med ingenting alls. Jo, eleverna på mediautbildningen har tagit fram en broschyr som i och för sig är kanonbra. Den är verkligen tjusig och genomtänkt och en utomordentlig reklam för dem själva och för sin utbildning.
Men i tider när det verkligen gäller att profilera sig är det tunt i överkant att inte sätta av en enda spänn till marknadsföring. Skärpning anbefalles. Nu gäller det att hoppa på tåget. När andra skolor lockar med att lära eleverna att blanda till Screw Drivers på bästa sätt - har vi ju sedan länge en utbildning och en skola som är unik. Tyvärr döljs den under ett kryptiskt byråkratiskt namn som hantverksprogram, träteknisk linje, gren möbelsnickeri, eller något liknande. Ingen kan komma ihåg namnet men det handlar i alla fall om Storebro Båtbyggarskola. Var rädd om den, se till att den byggs till ytterligare, gör Storebro till det marina centrum det förtjänar att vara. Bredda skolan med design och teknik. Anlita en bra reklamfirma, skapa ett bra material, sälj in den. Åk runt Sverige nästa sommar i en Storebrobåt, åk till båtmässor, marinor, gästhamnar och sjönära turistparadis. Ragga båtbyggarelever. Det kostar en del, men vinsten blir större.

Alf Wesik