Uppskjuten sjukvårdsslakt

Sanningsenliga uppgifter gör gällande att stormötet i Hultsfred på onsdag där avgörande sjukvårdsfrågor för Öland, Nybro och inte minst Vimmerby skulle snabbehandlas får en vändning som socialdemokraterna nog inte tänkt. Efter all uppståndelse kommer de borgerliga att skjuta upp beslutet för vidare utredning. Måste vara en besvikelse för sjukvårdens liemanspartis företrädare Ulf Nilsson som uttalat att beslutet skall genomföras.

Ledaren2004-09-07 06:47
Detta är en ledare.
Glädje för många
Nu finns det även inom socialdemokratiska partiet förståndiga kvinnor och män som säkert hälsar den nya inriktningen med glädje även om de knappt vågar erkänna det.
Det är synd att ledamöter skall tvingas fatta beslut när det inte finns ett färdigbearbetat underlag enligt ansvarig tjänsteman i Kalmar och inte heller någon konsekvensbeskrivning. Så får det bara inte gå till.
Heder åt Gudrun Brunegård
Läsekretsen uppmanas att läsa Gudrun Brunegårds insändare i måndagens tidning.
På bara några dagar har utredningsresultat totalt förändrats när någon började ifrågasätta och konstruktivt angripa problemet. Det är skrämmande och för tankar till hur det står till med utredningar i övriga landstinget. Men å andra sidan heder åt de tjänstemän och chefer som har kurage att ändra utredningsresultat.
Som tidigare beskrivits har Vimmerby Tidning nekats att få del av materialet men skall få del av detsamma om några veckor enligt absolut garanterat löfte.
Halland utgångspunkt
Det nya avgiftssystem/debiteringssystem som landstinget är på väg att anamma har sitt ursprung i Halland. Det kommer att bli intressant att jämföra antal sjukhus, befolkningstäthet och övriga ekonomiskt geografiska faktorer. Och hur man tagit hänsyn till detta i utredningen, förutom naturligtvis listningssystem, lokalhyror och mycket, mycket mera.
Valtaktik
En hemsk tanke som dock mer och mer vinner terräng är att socialdemokraterna inför valet 2006 pressar och pressar fram negativa beslut inom sjukvården när man har borgerlig majoritet för att sedan i valstriden kunna säga att se hur det gick när de borgerliga regerade.
Det verkar nu som om den borgerliga majoriteten fått upp ögonen för denna teori och skjuter upp ärendet för vidare behandling åtminstone till den 22 september.
Tanken är alltså hemsk att bara för att vinna politiska poäng skulle det kunna tänkas att man så drastiskt försämrar för så många människor som inte bor nära något av sjukhusen i länet. Måtte förståndet segra hos alla ledamöter även om det finns en som troligtvis inte ändrar åsikt.
När nu valstriden börjar är det dags för många människor att precis som undertecknad börja klippa ut uttalanden i tidningar och spara dessa tills det är dags att gå till val år 2006.
Självfallet kommer lokaltidningen att hårdbevaka ärendets behandling i Hultsfred, men framför allt vid sammanträdet därefter.

Bengt Ingemarsson
Chefredaktör
Läs mer om