Våga lyssna, här kommer ett tips som för samhället framåt

I bilen på väg till jobbet på tisdagsmorgonen. Jag sitter och funderar, precis som vanligt. För eller emot. Till eller från. Skriver upp något litet ord på det lilla block jag alltid har liggande nära till hands. Skriver först "viltstängsel". Varför sätter inte ansvariga myndigheter upp fler viltstängsel?

Ledaren2009-09-23 06:35
Detta är en ledare.

I kvällning och gryning är det ju viltet, alla dessa älgar och alla dessa svin, som är det allvarligaste hotet. Inte bilister som råkar köra några kilometer för fort.
Det är svinen som är farligast. Svinen på fyra ben och svinen på två ben - de som grymtar och de som kör bil på fyllan. Jaga dessa istället för att lägga pengar på tusentals kameror. Enda sättet att greppa dessa svin är i det ena fallet med viltstängsel utefter alla stora vägar, och i det andra fallet genom levande poliser, kontroller och målade polisbilar.

Sedan skriver jag upp "sexism". Sitter och hör på en debatt mellan Gudrun Schyman, FI, och Maria Abrahamsson, fd ledarskribent på Svenska Dagbladet, numera bland annat kandidat för moderaterna till riksdagen.
Schyman hävdar att könsskillnaderna ska ses ur en kollektiv synvinkel. Att de ska angripas i termen könsmaktsordning. Maria Abrahamsson å sin sida hävdar att frågan löses bäst genom individers valfrihet.
Båda har naturligtvis poänger i sina resonemang. Båda har mer eller mindre rätt. Men ändå råkade de i luven på varandra så det stod härliga till. Märkligt, när båda debattörerna egentligen vill exakt samma sak.
Åker förbi ett vägbygge med några mil kvar till tidningen, har tur med det gröna ljuset och glider sakta förbi vägarbetarna. De som inte bygger viltstängsel, utan istället vägräcken.

Inte ens Persson
Skriver "öl" i boken. Öl som i bryggerier, öl som god dryck, öl som i skojare. Bakgrunden är följande. Sveriges Bryggerier och organisationen The Brewers of Europe är förbaskade för att de inte är inbjudna till den stora expertkonferensen i Stockholm där just alkohol ska diskuteras.
Av den anledningen gick bryggerierna samman och publicerade helsidesannonser i de rikstäckande dagstidningarna på måndagen. Och jag förstår dem sannerligen, bryggarna.
Anordnas det en expertkonferens i Sverige så borde naturligtvis de allra största experterna vara med, bryggarna. Betydligt mer svårsmält - är reaktionerna från höga ansvariga självutnämnda experter, såsom folkhälsominister Maria Larsson KD och Vidar Aronsson, UNF:s förbundsordförande.
Bryggerinäringen framhåller i annonsen att "Svensk alkoholpolitik är inte så effektiv som vi tror". Bryggarna för fram, vad de anser vara fakta, såsom att svenskar varken dricker mer eller mindre än andra européer, trots en av världens högsta alkoholskatter. De skriver i annonsen att mer än 30 procent av den alkohol svenskar dricker inte är köpt på systemet eller krogen.
De skriver vidare att kriminella ligor förser svenska ungdomar med alkohol dygnet runt. Utan ålderskontroller, med lägre priser än på systemet. Slutligen hävdar bryggarna att den svenska alkoholpolitiken har skapat en okontrollerbar svart alkoholmarknad.
Utan att vara helsäker, för ingen - ingen i hela välden, inte ens Leif GW Persson - vet säkert. Utan att vara bergsäker, skulle jag själv tro att bryggarna har rätt i det allra mesta de skriver.

Våga lyssna
Folkhälsominister Maria Larsson är ändå tvärsäker i sin kommentar om annonsens innehåll; "de ljuger". Hon säger vidare "bryggarna är helt oseriösa". Vidar Aronssons kommenterar annonsen på följande kärnfulla sätt; "Jag förstår inte att sådana skojare får vara med och utveckla EU:s alkoholpolitik".
Jag kan inte förstå hur någon kan anklaga någon part för lögn när det handlar om subjektiva uppfattningar. Om smuggelöl, om illegal verksamhet, om hembrygder, om svartsprit.

Slutligen, nästan framme vid jobbet, skriver jag i min bok "lyssna".
Det bäste sättet att föra samhället framåt är självklart att lyssna på alla argument. Att ge alla förslag, hur dumma de ens verkar i förstone, en chans.
Vägverket, våga lyssna på trafikanter, även om de råkar anse att fartkameror är dåligt använda skattepengar.
Schyman, våga lyssna på Abrahamsson, även om hon är en konkurrent på den feministiska arenan.
Larsson och Aronsson, våga lyssna på bryggarna, de företräder en näring som består av 3 733 bryggerier i Europa, varav ett 30-tal i Sverige, som sysselsätter 2,5 miljoner arbetare. De tillverkar visserligen varor som ställer till elände för en hel massa människor, men medverkar till glädje och smakupplevelser för så många fler.
Och slutligen, Thomas Östros, våga lyssna på Anders Borg, han kan ju möjligtvis, möjligtvis ha rätt i något litet, litet fakta. Nån gång.
Det verkar som om Östros har bestämt sig innan Borg ens har kommit med förslagen; allt är fel, allt från hästsvansen till politiken.
Det var den resan till jobbet, den. Nu vänder vi blad och börjar om på nytt papper på väg hem i kväll.

Alf Wesik