Var redo för helt nya krav från dessa allt yngre äldre

Vi blir alla äldre. Äntligen säger jag något som ingen kan säga emot. Äntligen har jag tillfredsställelsen att för en stund ha helt rätt.

Foto:

Ledaren2016-01-22 10:15
Detta är en ledare.


Eller? Vänta nu. Det sägs ju att "dagens 70 är det nya 50".
Ja, påståendet grundas inte bara från en känsla, från en önskedröm eller någon olidligt plågsamt optimistisk person.

Det stöds faktiskt av ledande äldreforskare. Ja, jag vet, bara uttrycket "ledande forskare" känns skumt. Men ändå, det är en grupp äldreforskare vid Göteborgs Universitet, som står för sanningen, med professor Ingemar Skoog i täten. Han är verksam vid något som heter AgeCap, ett tvärvetenskapligt centrum för åldrande och hälsa.

Sverige i topp
Ända sedan 1971 har forskarna undersökt, följt, pensionärer från olika generationer och noterat skillnaderna. För pensionärer som var födda i början av 1900-talet noterades att de ofta var slitna efter hårda arbetsliv med minimal ledighet och korta semestrar.

Vid en jämförelse med pensionärer som är födda i slutet av 1940-talet slogs forskarna av de enorma skillnaderna. De är visserligen inte befriade från sjukdomar men dels har behandlingen förbättrats radikalt, dels besväras de inte lika mycket av sjukdomarna.

Även de ekonomiska förutsättningarna spelar roll för hur vi lever på ålderns höst och hur vi mår rent psykiskt. I Sverige kan en medelsnittskvinna se fram emot 16 år utan svåra krämpor, den dagen hon fyller 65. Männen kan se fram emot 14 friska år. I Europa är motsvarande snittsiffra 8,5 år och detta innebär att Sverige hamnar i topp - vad gäller äldrehälsa.

Och utvecklingen fortsätter att gå snabbt. Blodtrycket sjunker, konditionen förbättras och våra äldre fortsätter att nå bättre resultat i intelligenstester.

I liten verkstad
I detta perspektiv är det smått skrämmande att se att vi ger ålderdomen så lite plats i samhällsdebatten. Ja, jag vet att det talas och skrivs en hel del om äldreomsorgen, men påfallande ofta handlar det då om maten, eller misstag inom vården.

Glöm för all del inte maten. Den är viktig. Men glöm inte heller den allmänna debatten.

Det är mycket snack i liten verkstad när partierna idag talar äldrepolitik. Jag saknar de konkreta förslagen, jag saknar valfriheten - jag saknar visionerna.

Dagens 70 är det nya 50.

Våra äldre idag kräver med rätta en helt annan attityd än den gängse. Jag läste någonstans att många äldre väljer att flytta när de får chansen, på ålderns höst. Och med tanke på att de i sinnet inte ens är fyllda 50 år när de går i pension är det ju självklart att kraven ökar.

Somriga drömmar
En annan undersökning av andra ledande forskare, nämligen jag, har en teori om att många äldre vill ha det somrigt på ålderns höst. Jag menar, bara titta ut genom fönstret eller kolla termometern - och man får ett akut anfall av längtansfull hetta.

Vi vill ha sol och värme, bad, stränder och ständig sommar, om vi tillåts generalisera något alldeles vansinnigt. Av den anledningen är Borgholm ytterst attraktivt som ny äldreort bland pensionärer, när 50-åringarna söker nya äventyr i livet.

Det visar sig att allt fler äldre söker sig till idyller av olika slag, semester- eller sommarparadis, eller något annat liknande. Vi vet sedan länge att Borgholm och Öland lockar, eller gamla mysiga städer som Trosa, Vadstena och så, eller små mysiga västkustorter.

Helt nya krav
Jag ser också en utpräglad sommarort som Vimmerby ha goda chanser att locka, liksom Eksjö med sina gamla anrika miljöer - och naturligtvis kustnära Västervik.

Detta är bra för dessa orter, men ställer en rad nya krav på samhällsapparaten. Det gäller att se till att det finns en mängd olika äldreboendealternativ, fler bostäder över huvudtaget, det krävs bra vård och tillgång till särskilt boende när alla dessa pensionärer blir pensionäriga på riktigt och mer skröpliga - och kräver mer av vård, särskilt boende och liknande.

Det krävs att dessa orter upprätthåller en bra fungerande samhällsservice, ett rikt kulturutbud och har förmågan att locka till sig den äldreomsorgspersonal som kommer att krävas.

Det råder ingen tvekan om att det kommer att bli en ökande konkurrens även inom detta område. Och det råder ingen tvekan om att nya fräscha idéer, yngre alternativ och helt nya lösningar - kommer att bli vinnare i det här ålderdomliga racet.

Alf Wesik