Varsågod, potatisbullar från Belgien och kyckling från Thailand

Ikväll torsdag blir det matservering i Plenisalen i Vimmerby. Nej, inte så att deltagarna kan beställa in raggmunk och fläsk precis, men det är den nybakade kostchefen i Vimmerby, Mikael Palm, som bjuder in till inspirationsträff om våra offentliga serveringar, om vår kost.

Ledaren2012-11-15 08:00
Detta är en ledare.

Inbjudna är i första hand alla medarbetare som jobbar inom kostenheten i kommunen. Initiativet är mycket bra och intrycket stärks när vi får veta att debattören och informatören Pär Bergkvist ska tala om mat i allmänhet och skolmat i synnerhet.
Tanken är att personalen ska få sig en personlig "energikick", som det sägs i inbjudan, en välbehövlig kunskapsuppfräschning. Och det kan Bergkvist verkligen stå till tjänst med, det är jag övertygad om.
Per Bergkvist besök i Vimmerby kommer dessutom helt rätt i tiden. Bra jobbat, nye kostchefen Mikael Palm, som förresten har en bakgrund i just det företag i Linköping, som på konsultbasis utredde tillståndet i Vimmerby kommun och bland annat pekade på missförhållanden inom kosthållningen. Så kan det gå när inte haspen sitter på.
Men Mikael Palm har startat sitt uppdrag på bästa sätt. Han har konstaterat att det sprillans nya centralköket för typ 50 miljoner kronor är helt feldimensionerat. Ett jättefiasko, helt enkelt. Han har olikt många andra tjänstemän och politiker skakat av sig detta besvärande faktum och siktar istället framåt, på att göra det bästa av den nu uppkomna situationen.

Stor yrkeskunskap
I kommunens nya vision, som av förklarliga skäl har sin grund i moderaternas strategi, talas det nu istället om ett nytt tänkande där såväl det nya lyxiga centralköket används som det är tänkt, samt att kommunens tillagningskök får förnyat förtroende i någon sorts samarbete, litet-stort.
Det kan nog bli verkligt bra, om bara Mikael Palm och hans medarbetare, tar chansen att verkligen motivera alla anställda, ger dem adekvat utbildning i sina nya uppgifter - samt framför allt, ser till att utnyttja den otroligt stora erfarenhet och yrkeskunskap som redan finns inom området, i kommunens matsalar och kök.
Där finns en stolthet som rätt utnyttjad även i fortsättning blir guld värd för kommunen, för alla kommunens skolungar, för alla kommunens äldre, och för alla kommunens institutionsboende. Det nya centralköket är en snudd på rekordstor kapitalförstöring - tätt efter den obegripligt dyra gymnasierenoveringen och de märkliga Ceosplanerna.
Men det klart oprofessionella användande av personalens kunskaper och erfarenheter är värst av allt. Helt obegripligt. Men nu ska det bli ändring på det, och det tackar vi alla Mikael Palm och kommunens nya vision för.

Okänt ursprung
En av de frågor som Palm och Bergkvist kan ta upp på kvällens inspirationsmöte är den grumliga bakgrund som vår offentliga mat i Sverige har. Det är som bekant Olle Ryegård, Agroidé AB, som på Lantbrukarnas Riksförbund uppdrag, har spårat den mat som serveras offentligt.
Samma mat som dels elever och äldre äter varje dag, dels kommunens politiker som ett par gånger per år i fotografernas blixtsken, glada i hågen sätter i sig centralproducerad storköksmat - smackar, tuggar och prisar såväl smak som konsistens som uppläggning.
Men då vet inte politikerna, det Olle Ryegård och LRF vet - nämligen att en stor del av maten har ett ytterst grosigt ursprung. Lök från indien, potatisbullar från Belgien och kyckling från Thailand. Pannkakor från Tyskland serverad med en stor klick lingonsylt från Ryssland, absolûtno. Kalopsen från Tyskland får samsas med chilisås från Kina och Indien. Pytt-i-panna, ja, det var en favorit i skolmatsalen i Storebro, bredvid alla tiders godaste mat av Vivan och Gun och de andra fantastiska människorna i köket där, nämligen Potatisplättar och prinskorv.
Jag kan med fog tacka dem för den kropp jag idag har. Hrrm.
Pytt-i-pannan kallades visserligen hänt i veckan, men vi visste alla var den kom ifrån. Idag kommer Pytt-i-pannan, som serveras offentligt, ofta från Holland, absoluute. Den är packad i Belgien och innehåller dessutom en rad råvaror med fullständigt okänt ursprung.

Djurhållning
Jag påstår inte att de centralt inköpta råvarorna till just Vimmerbys mat, har ett så varierat och spännande ursprung, men det är i alla värt att kolla, Palm.
Så här är det enligt LRF:s rapport, att det finns ett mycket stort mörkertal i importmaten. Andelen import av allt livsmedel som serveras offentligt i Sverige, ligger mellan 50 och 80 procent. Av alla mat som serveras kan endast 20 procent härledas till svenskt ursprung, 50 procent är imprtterat och 30 procent okänt ursprung.
Jag vill inte heller påstå att utländsk mat, eller utländska råvaror, är sämre än svenska - men helt klart är att alla dessa resor som maten gör runt vårt klot, knappast är bra för miljön.
"Och dessutom är det så", säger professor Bo Algers, Sveriges Lantbruksuniversitet, till SVT, "att i princip all djurhållning utomlands, inte klarar de svenska kraven på djurhållning". "Detta är ett allvarligt hot mot den produktion vi har i Sverige och som vi värnar om", avslutar Christina Enudd Nordsström, projektledare på Hushållningssällskapet.
Fick inte maten plötsligt en mycket fadd smak, ni där i Plenisalen?

Alf Wesik

Fotnot: Denna text har ingen andel okänt ursprung alls. Fakta kommer från rapporten "Offentlig marknad för livsmedel till aktörer i offentlig sektor 12-10-02".