Västerviks Bostads ska ha lägenheter i kommunen - inte på Kungsholmen

Det sänder helt enkelt ut fel signaler. Med klara dofter av Ebberöds Bank. Att Västerviks Bostads AB hyr en lägenhet i Stockholm. Att Västerviks Bostads AB, det vill säga Västerviks kommun, det vill säga alla invånare i Västerviks kommun, betalar 18 000 kronor per månad för lägenheten. Att lägenheten är tillgänglig för personal inom Västerviks Bostads och styrelsemedlemmar.

Ledaren2015-03-13 08:53
Detta är en ledare.

Att försöka mörka hela den här skandalöst märkliga soppan, genom att hyra den inte direkt, utan via en "kontakt".
Det är givetvis så att lägenheten rent ekonomiskt går att "räkna hem", genom att trixa lite med siffror, kostnader och alternativa boenden.
Ingen tvivlar på det. Och med tanke på hur dyrt det är att bo på hotell, av en klass som det anstår personalen på Västerviks Bostad, så är det rena kassakon för bolaget och kommunen och invånarna att lägenheten finns där.

Pengar i burken
Redo för viktiga uppdrag, för viktiga människor och viktiga beslut - samt kanske ett och annat äventyr av olika slag. Mitt på Kungsholmen i hjärtat av Stockholm, bara ett stenkast från såväl konferenslokaler, som nöjesliv, som restauranger av allra högsta klass.
Nej, det är signalen som Kungsholmsbostaden skickar ut över kommunen, som stör så förjordat.
Samt att det uppenbarligen skett under en lång rad av år, mer eller mindre i lönndom.
Jag kan bara tänka mig att det smusslats nycklar i korridorer, i de mörkaste hörnen, till uppspelta Stockholmsresenärer - och betalats hyra med ett leende.
"Två personer, en natt, hmm, det blir 600 spänn, tackar. Lägg pengarna i burken".
Allt under förevändningen att, att, ja, "att detta är bra för Västerviks kommun".
Jag bara undrar för vilka parkarbetare inom Västerviks kommun det är bra. För vem inom hemtjänsten är det bra att styrelseledamöter, har tillgång till ett eget litet krypin på Kungsholmen. För vilka företag i Västervik är det bra?
För vilka handlare, lärare, brandmän, socialtjänstemän, för vilka invånare, för vilka ungdomar, åldringar?

Vända ekonomin
Det går således att "räkna hem" innehav av en lägenhet i Stockholm för Västerviks Bostads AB. Men ännu bättre affär för kommunen blir det, om man istället för en lägenhet för 18 000 kronor i månaden väljer en lägenhet i ett mindre attraktivt område, än mitt i smeten.
Och ännu bättre affär blir det om alla andra kommunala bolag i Västervik också skaffar sig lägenheter i Stockholm. Samt alla förvaltningar, som också märkligt ofta är på "kurs" och på "konferens" och på "utbildning" i Stockholm.
Riktigt ofta med huvudpunkten att "lära känna varandra", att "lära sig jobba som ett team", ja, den "sociala biten, alltså".
Varför inte skaffa lägenhet i Göteborg också? Båtmässan är ju där. Det går säkert att räkna hem den också, och en i Öresundsregionen. Kanske även en i Bryssel.
Med risk för lite Ebberödsvibrationer, så skulle det säkert gå att vända hela Västerviks kommuns ekonomi på rätt köl, genom att skaffa en massa lägenheter runt om i landet.
Nej, rensa bort de här djupt oetiska och amatörmässiga försöken till smarta initiativ. Skippa alla "kontakter".
För att på något sätt lyfta fram liknande påhitt i ljuset, ska de dessutom behandlas i den politiska demokratiprocessen - och självklart godkännas och beslutas av Västerviks kommunfullmäktige.

Ingen ursäkt
Västerviks Bostad har ingen som helst möjlighet att favorisera personalen på det sättet att de kan övernatta för "vandrarhemspris". Alla kommuninvånare ska enligt lag behandlas lika.
Detta snack om att lägenheten är en ren vinstaffär för bostadsbolaget och därmed kommunen och därmed skattebetalarna, är slutligen rena nonsens. "Billigare än hotell", försvarar VD Sven-Åke Lindberg lägenhetskostnaden.
Ja, och ännu billigare om man Västerviks Bostads väljer lyxhotell, att jämföra med. Och ju fler hotellvistelser bolaget jämför med, desto billigare blir det för Västerviks Bostads, för Västerviks kommun och för skattebetalarna.
Tyvärr är det en hel bunt av de nuvarande makthavarna i Västervik, som slår ifrån sig, med armar och ben.
Nej, det är ingen ursäkt att "inte känna till saker och ting", det ingår i arbetsordningen.
Åtgärda nu detta raskt. Låt inte Västerviks Bostads bli filial direkt underställd Ebberöds Bank.

Alf Wesik