Vi måste kunna kräva beslut fattade på enbart saklig grund

Huvudprincipen är att alla ska behandlas lika. Att alla ska få samma chans till överlevnad och utveckling. Detta gäller all offentligt verksamhet; oavsett om det gäller på kommunal-, landstings- eller statlig nivå. Och i det senare fallet innerymmande länsstyrelserna, som ju är en form av statlig myndighet i varje län och direkt lydande under regeringen.

Ledaren2008-12-12 07:36
Detta är en ledare.

Det finns dessutom en länsrätt i varje län och de är en slags allmän förvaltningsdomstol. Förutom lagmannen som chef och tre nämndemän säger bestämmelserna att den ska innehålla två ledamöter med så kallad "särskild kännedom" om kommunala verksamheter.
Av ovan anförda skäl känns det därför svajigt i överkant att dela ut tillstånd för kommunerna i landet att gå i borgen till olika ändamål - med ungefär samma principer som jultomten på julaftonskvällen.

Finns det några snälla barn här? Nähä, då får ni väl ingen borgen. Eller också; va bra, då är det okej med borgen.
Således fick Västerviks kommun nyligen nej till sitt önskemål om att byta mark med Holiday Club samt underteckna ett aktieoptionsavtal. En kommun i den norra delen av Kalmar län.
Således fick Hultsfreds kommun nyligen nej till sitt önskemål att ställa upp med borgen till Rockparty för ett lån på tre miljoner kronor. En kommun i den norra delen av Kalmar län.
Således fick Kalmar kommun nyligen ja till att ställa upp med säkerhet för ett banklån på 100 miljoner till Kalmar FF. Samtidigt ger länsrätten KFF klartecken att kvittera ut fem års föreningsbidrag redan nu, i förskott. En kommun i den södra delen av Kalmar län.

Avgörande
Jag vill inte föra en diskussion i själva saken, alltså om de enskilda borgensåtagandena. Jag kan bara konstatera att i Västervik och Hultsfred skapar Holiday Club respektive Rockparty massor och åter massor av positiv publicitet åt sina respektive kommuner. Samt skapas, som en följd av semesterparadiset som planeras, liksom Hultsfredsfestivalen, massor av jobb åt såväl säsongsanställd som tillsvidareanställd personal.
Återigen, jag vill inte kommentera om det är en kommunal angelägenhet att stötta olika verksamheter. Men det står helt oomtvistat att besluten i samtliga tre kommuner och tre olika ärenden är fattade i sann demokratisk ordning. Väljarna har röstat fram politiska partier och politiska majoriteter - och dessa har på våra, det vill säga invånarnas, uppdrag röstat fram ett förslag som de anser gagna invånarna bäst.
Även om det finns motståndare till såväl arenabygget i Kalmar, som Holiday Club i Västervik som Rockfestivalen i Hultsfred, så kan ingen förneka att samtliga tre företeelser är mycket viktiga, kanske till och med helt avgörande, för respektive region.
Nej, vi kan inte acceptera att besluten förefaller divergera så kapitalt. Rena stolpskotten av Länsrätten i Kalmar län.

För- och nackdel
Det statistiska underlaget är självklart för litet för att man ska kunna dra några slutsatser av regional rättvisekaraktär. Men det är ju märkligt att det blev klartecken till en Kalmarsatsning i söder av länet och njet till två satsningar i norr.
I tider när storregionindelning står på tapeten manar detta naturligtvis till eftertanke. Jag har tidigare på denna plats radat upp massor av exempel när statliga satsningar förefaller vara fastnitade med grundpålar vid myllan i Kalmar läns södra del. Alltmedan de verkar förankrade med nubb i flygsand i den norra delen.
Extra orättvist är det när vindarna alltid verkar vara nordliga när det är dags för centraliseringar och "effektiviseringar" av diverse myndigheter. Dessa rationaliseringar slutar alltid med samma visa; samordningsfördelar i söder och samordningsnackdelar i norr.

Avbytare
Så här i julklappstider är det populärt att jämföra produkter med varandra. Det är företaget som Prisjakt.nu eller Pricerunner eller Kelkoo, eller vad de nu heter, som erbjuder sådana tjänster.
Vi gör därför en enkel jämförelse mellan Kalmar FF och Rockparty. Kommunal borgen: 100 miljoner respektive 3 miljoner, division: högsta respektive högsta, svenska mästare: en gång respektive 19 gånger, publiksnitt: 6 219 (2007) respektive 30 000.
Nå, dessa siffror kanske inte går att använda fullt ut - och själv håller jag tummarna för såväl KFF som Rockparty - men vad allvarligare är att länsrätten som domskäl bland annat anför att idrott är en kommunal kompetens.
Det håller vi givetvis med om - men i samma andetag konstaterar vi med fasa att kultur inte verkar vara en kommunal kompetens. Musik är väl kultur i en av sina bästa former. Någon annan slutsats går ju inte att dra än att länsrätten inte finner kultur vara en kommunal kompetens.
Nej, det är dags att skicka in avbytarna på plan. Vi kan inte fortsätta med det här manskapet som ideligen springer offside, och samtidigt missar öppna målchanser.

I övrigt så konstaterar jag att visst spelades det bättre fotboll på Gunnar Nordahls tid, samt att snooker är den mest rafflande sporten av dem alla. På lördag är det dags för UK Championships i Telford med Ronnie "The Rocket" OŽSullivan vid ena bordskanten och hela världens snookerspelare vid den andra. De köar efter att bli utslagna och förnedrade.
Vi kan inte acceptera beslut som ens kan misstänkas ha fattats på annat än saklig grund. Jag kan inte se att alla invånare i de tre aktuella kommunerna och i länet behandlats lika, behandlats rättvist.

Alf Wesik