Vi måste ta chansen att bygga oss ut ur svackan

Det brukar heta från ledande politiker och tjänstemän i Vimmerby att jag ofta målar mina åsikter i mörka färger. Och att detta medför en risk för kommunen och därmed alla invånare att dras in i någon sorts negativ spiral.

Ledaren2008-11-20 05:05
Detta är en ledare.

Jag kan bara konstatera att det inte är min sak att formulera någon sorts reklamtext för kommunen på ledarplats.
Jag är ingen copywriter, utan tanken med mina åsikter är att granska och ställa de frågor som allmänheten har svårt att göra själva. Tanken är att stimulera debatten och kanske få en och annan att tänka till och engagera sig. Till nytta för kollektivet.
Men okej, jag ska säga något mycket positivt om kommunen; när den stora motorcykeltävlingen Novemberkåsan arrangerades i helgen så drog den massor av motorintresserade personer till Vimmerby. Antingen direkt, via tävlande, servicepersonal, anhöriga och en endurointresserad publik.
Men även indirekt genom att ett drygt hundratal dagstidningar runt om i landet, och utomlands, skrev om tävlingen. Tävlingen tilldrog sig intresse från de annars så minimalt motorsportintresserade största sportprogrammen i TV4 och SVT.
Och jag kan bara säga en sak; arrangemanget var helt perfekt och det var verkligen med stolthet som vi kunde lotsa de stora besökarmassorna runt om i staden under de här dygnen arrangemanget pågick, liksom vid serviceområdet på Astrid Lindgrens Värld - och omgivande vacker och genuin småländsk natur.
Av denna anledning - och med en palett av andra fördelar som stöttepelare - kan vi med synnerligen friskt mod utropa Vimmerby till en framtidskommun. Och detta är ännu mer glädjande eftersom decentraliseringar i samhället slår hårt mot de mindre glesbygdskommunerna, liksom att politiker tycks göra vad som står i deras makt för att försvåra tillvaron för alla som inte bor i någon av storstadsregionerna.

Rätt tillfälle
Men vi kan inte leva på stolthet och en vacker natur allena. Vi måste utveckla kommunen också. Så nu är det slut på de insmickrande tongångarna.
Nu är det hög tid att politikerna börjar göra skäl för sina sammanträdesarvoden. Nu är det hög tid att agera för Vimmerbys framtid, och för alla nuvarande och framtida invånare.
Det är alltid viktigt att hålla huvudet högt och försöka se så långt framåt som möjligt. Men särskilt viktigt är det i dessa dagar. Och detta av flera skäl.
Med många mycket oroande varsel runt om bland företagen så krävs insatser från ansvarigt håll. Nu finns chansen att försöka lindra följderna.
Kommunen måste se till att det byggs som aldrig förr. Offentliga byggnationer av olika slag måste ändå till - och vid en lågkonjunktur är det exakt rätt tillfälle att utföra dem. Inte nog med att prisnivån ofta är mer behaglig, det hjälper även en hårt ansatt bransch att försöka jämna ut konjunktursvackorna.
Dessutom blir det givetvis ett helt koppel av positiva synergieffekter. Förutom det mest självklara, nämligen arbetstillfällen, ger byggnationerna en rad olika underleverantörer, hantverkare, entreprenörer och materialhanterare sysselsättning.

Skriande brist
Men dessa byggråd ska inte ses som förtäckta stöd till en nu extra drabbad bransch, Nej, absolut inte. Utan här handlar det istället om att rusta kommunen inför framtiden.
Och i förstånde gäller det helt enkelt att bygga ikapp en massa försummade områden. Jag tänker på självklara bristområden som industrihallar.
Vi måste helt enkelt skapa industribyggnader i olika former. Erfarenheterna visar nämligen att om det bara finns bra lokaler i attraktiva lägen, så finns det idéer, så finns det snilleblixtar och finfina affärsupplägg.
Vi har idag en skriande brist på industribyggnationer i olika storlekar och i olika grad av exploatering. Vissa nuvarande och kommande företagare vill sköta planeringen av sina lokaler själv, och andra vill flytta in i nyckelfärdiga fabriker. Men ofta finns inte tid att sköta allt från planerings-, ritnings- och kunstruktionsarbete, bygglovssökande, byggnationer, inredning och inflyttning.

Vattenspegel
Dessutom behöver vi bostäder i alla dess former. Jag brukar säga att hyreslägenheter i olika storlekar är allra bästa knepet för att stimulera tillväxten. Med nya lägenheter skapar man nämligen en flyttkarusell där alla blir inblandade, från små ettor, till egna villor.
Men vi behöver även helt nya bostadsområden. Vi behöver nya villaområden. Av någon anledning så ökar alltid intresset för bostadsbyten, eller villabyggnationer - om det bara finns lämpliga områden.
Således måste kommunen tillsätta en arbetsgrupp med uppdrag att inventera nuvarande industri- och bostadsbestånd. Samt med order att snabbt skramla ihop förslag till flera lämpliga markområden.
Jag vet att det finns massor av alternativ som skulle locka intressenter. Vare sig de nya områdena läggs utmed Krön, eller vid mitt eget gamla förslag; i den sluttande skogsterrängen mellan Pelarnevägen och Skillingarum. Lutningen på markområdet är så beskaffat att de flesta bostäderna skulle få en storslagen utsikt över maderna, Vimmerby stad och kyrkan.
Med en minimal vattenhöjning på Stångån - på maderna - skulle anrättningen dessutom kryddas av en vattenspegel.

Gynnar ingen
För att kunna få en så snabb byggstart som möjligt och för att säkerställa framtida expansionsplaner måste kommunen agera med en helt ny typ av pondus. Nu duger det inte längre med utdragna markaffärer som pågår i generationer.
Snabba beslut är det som gäller, och om inget annat funkar, så finns alltid alternativet tvångsinlösen, eller expropriation, som det heter på byråkratiska. När det gäller den åtgärder så brinner det dessutom i knutarna.
Det finns nämligen långt gångna förslag att försvåra för kommuner att använda sig av tvångsinlösning - och en lagstiftning om kraftiga tilläggs- eller överpriser vid sådana åtgärder.
Jag tycker i och för sig att just expropriation som vapen är att bruka övervåld. Men när det gäller villaområden och industrimark, samt andra markområden som är av kommunala intressen - så måste åtgärden till om sedvanliga markförhandlingar misslyckas.
Att visa svaghet genom att inte komma till avslut i markaffärer gynnar varken köpare eller säljare.
Tillsätt en arbetsgrupp med uppdraget att inventera och föreslå mark- och byggprojekt så snabbt det bara går.
Och förhala nu inte den här tillsättningen.

Alf Wesik