Vi saknade praktiskt agerande från länspolitikern Håkan Juholt

Lite näpet är det sannerligen. Alla dessa entusiastiska personers försök att med hjälp av vindkraftverk något lite ta hand om en del av energiförbrukningen i vårt land. Det är alltid charmigt med människor som brinner för sin sak, även om hårda fakta och vetenskaplig teorier, säger att oddsen går dem emot.

Ledaren2006-09-12 06:56
Detta är en ledare.

Alla älskar en David som ger allt i sin kamp mot Goliath. För något annat än fagra förhoppning och drömmar i det blå är det ju inte - om vi ska vara riktigt, riktigt ärliga.
Många bäcker små, heter det ju. Men tyvärr är det så att det i dessa vindsnurrors fall inte ens rör sig om bäckar små, det är knappt ens rännilar det handlar om, i det stora hela.
Nu talas det om vindsnurror på rad även i Vimmerby kommun. Lite näpet är det allt, med alla dessa entusiaster. Fast visst är det märkligt att de som propagerar för vindkraft som hållbart alternativ är energichefer och ledande kommunalpolitiker. Det ska tas fram planer för dessa monsterskapelser, som ska stå där som utropstecken för det omöjliga, 100 meter höga och med en cirka 100 meter lång vinge, som gör att bredden blir cirka 100 meter och maxhöjden blir 150 meter, när vingen står rakt upp. Och det gör den ju titt som tätt.
Det talas om vindkraftverk på parad vid sjön Kröns östra strand, vid maderna utanför Vimmerby, på Pelarnekullarna och lite överallt. Låt oss titta på vad alla så hårt kritiserade vindkraftverk åstadkommer idag. Vi fixar vårt energibehov med hjälp av olja och oljeprodukter, biobränslen, kärnkraft, vattenkraft, naturgas och värmepumpar.

Plus minus noll
Det som är anmärkningsvärt är att vi för närvarande köper så pass mycket energi från kol- och kokseldade kraftverk. På radions P1-morgon i slutet av förra veckan analyserades läget just den dagen - då visade det sig att kol- och koksandelen uppgick till 20 procent av Sveriges energiförsörjning. Mestadels handlade det om smutsig kolkraft, av absolut värsta sorten för vår miljö, importerad från Danmark, Tyskland och Polen.
Vindkraften då, alla dessa snurror, som retar gallfeber på västkustborna, jo de står för en knappt mätbar andel av det totala energitillskottet. "Pytteliten andel men alltid något", hör vi dessa vindpinade entusiaster muttra.
Tja, kanske det. Men få talar högt om hur lång tid det tar att snurra tillbaka den energi det åtgår för att tillverka dessa konstruktioner - i sin helhet tillverkade av aluminium, och i en fruktansvärt energislukande industri.
Ekonomiskt då? Varje enskilt vindtorn kostar cirka 25 miljoner kronor, vilket innebär att energivinsten varje år måste uppgå till 3-4 miljoner kronor, för att det ska gå jämnt upp.
Men näpet är det. Visst och med en massa bidrag går det att få den mest omöjliga affärsiden att blomstra. För stunden.
Planerad neddragning
Veckan som gick var riksdagsman Håkan Juholt, Oskarshamn, på besök i Vimmerby. Juholt tillhör en av de mer inflytelserika politikerna och nämns ofta som en statsrådskandidat, i det fall socialdemokraterna får fortsatt regeringsförtroende.
I egenskap av ledande socialdemokratisk politiker, tillika Kalmar länsbo, fick han vid besöket i Vimmerby frågan om hur han ställer sig till beskedet om att Skatteverket funderar på att dra ner på verksamheten i Vimmerby. En neddragning som ska ses i samma gråtrista ljus som neddragningar av polisen, rättsväsendet, vägverket, sjukvården, brandkåren, kyrkan och posten.
Inte minst socialdemokratiska statsråd brukar ju behöva kölappar för att i media uttrycka sitt missnöje över att privata företag drar ner och flyttar industrier - främst utomlands. Dessa neddragningar görs med exakt samma motiv som när nu Skatteverket aviserar nedskärningar, som skulle drabba ett 25-tal anställda i Vimmerby.
Svaret från riksdagsman Juholt blev ett skarpt formulerat GoddagYxskaft. Visst, även han påtalar att en rationalisering inte behöver ske på den lilla ortens bekostnad. Han exemplifierade med en rationalisering inom försvaret, som medfört att löneutbetalningar nu sker från fem platser istället för femtio. "Och precis lika bra".
Okej, men i Vimmerby frågar sig invånarna vad det över huvudtaget har med Skattekontoret att göra. Här handlar det om en systematisk och av allt att döma långsiktig planerad neddragning av statliga tjänster i Norra Kalmar läns inland. När nu skattekontoret bantas så blir det som grädde på moset - efter en lång obeveklig radda andra liknande statliga, eller motsvarande, neddragningar.
Moraliskt ansvar
Det är neddragningar som drabbar orten dubbelt, eller kanske tredubbelt. Dels återfinns de statliga jobben inom branscher där kvinnorna lckats fått till en hygglig balans, dels handlar det om jobb med kvalificerade utbildningar som gör att ungdomar såväl vill fortsätta vidareutbilda sig, som flytta tillbaka efter avslutade studier, dels handlar det om att även Vimmerbyborna bidrar till finansieringen av hela den statliga verksamheten. Precis som alla andra svenskar, oavsett om de bor i Kalmar, Västervik, Stockholm eller Jukasjärvi.
I detta perspektiv hade vi räknat med, särskilt en vecka före valet, att det socialdemokratiska ministerämnet Juholt, hade agerat på något annat sätt än med gråtmilda ord allena. Mycket snack, liten verkstad. Det hade varit ett ypperligt tillfälle att skapa sig en profil som inte bara består av valfläsk - utan också ett helt knippe substans.
Som "Hela Sverige ska leva", som "rättvisa", som "moraliskt ansvar". Vi vill naturligtvis ha kraftfulla agerande av samtliga riksdagsmän, eller kandiderande riksdagsmän, från länet, till förmån inte bara för residensstaden och någon mer, men särskilt mycket åvilar det ansvaret de rödmärkta riksdagsmännen, i den tillika rödmärkta regering vi har tilldelats.

Alf Wesik