Vi stämmer in i de breda leendenas dag i Hultsfred

Det var tre bilder på första Hultsfredssidan i gårdagens tidning. Tre bilder och tre personer. Tyvärr bara herrar, men ändå - tre personer men framför allt tre ytterst breda leenden. Och de hade all anledning att tänja på ansiktsmusklerna i sällan skådad omfattning; träfackets ombudsman Tommy Rälg, kommunalrådet Bo Bergman och vd Per Berggren på Swedspan.

Ledaren2007-02-15 08:16
Detta är en ledare.

För nyheten om jättesatsningen i Hultsfred slog ner som en fullständig överraskningen i den i viss mån så hårt prövade kommunen. Satsningen är i full Arla-klass och innebär i klartext investeringar på i storleksordningen 270 miljoner kronor, samt - och detta är ju allra mest glädjande - ett behov av inte mindre än 130 arbetstillfällen.
Hultsfreds kommun har under en längre tid tvingats konstatera att befolkningen minskar, liksom villapriserna sjunker. Detta medför att handeln och butiksnäringen tvingats notera en minskad köpkraft. Färre invånare innebär dels mindre skatteintäkter, dels mindre statsbidrag. Och detta har medfört att även den offentliga verksamheten haft sina prövningar.

Starkt jobbat
Men till Hultsfreds fördel ska konstateras att det befintliga näringslivet alltid varit starkt och att idérikedomen alltid varit på topp. Trots bistra förutsättningar.
Helt klart är också att Hultsfredsfestivalen och Rockpartys verksamhet verkligen bidragit till att sätta orten på kartan. Musiken och alla dess avläggare har gjort att kommunen blivit allt mer attraktiv för ungdomar och den nya tidens företag. Och det ger ju som alla förstår resultat förr eller senare.
Kanske var det till och med så att gårdagens nyhet var en synergieffekt av kommunens framåtanda trots ovan beskrivna problem.
Swedwood bildades av Ikea för att möta de nya hoten och de nya möjligheterna i och med Berlinmurens fall och de nya spelarna på den östeuropeiska marknaden. Det fanns en oro, då 1991, att hela näringslivskartan skulle ritas om och bli ett hot mot Ikeas produktleverantörer och underleverantörer.
När nu detta besked kommer om en satsning i sådan imponerande omfattning i Sverige och i Hultsfred så bör därför alla inblandade - anställda och företagsledning och kommunens tjänstemän och politiker - sträcka på sig lite extra.
Beskedet talar samtidigt om att vi fortfarande kan en hel del i Sverige, och i detta fall i Hultsfred. Starkt jobbat!
Grattis till denna framgång. Grattis alla ni i Hultsfred.
Eftertraktade arbetare
Det finns all anledning att tro att framgång föder ny framgång. Det finns all anledning att tro att andra investerare, andra entreprenörer ser samma möjligheter i Hultsfred och dess näringsliv som Swedwood och Ikea gjort, och som koncernföretaget Swedspan gör.
För samtidigt som Swedwood bygger en helt ny möbelfabrik i Hultsfred, får närmaste grannen, Swedspan, starta tillverkningen av en helt ny produkt, en lättare spånskiva. Swedspan är Europas modernaste spånskiveindustri och Skandinaviens största producent av spånskivor för bygg- och industriändamål.
Vi talade tidigare om synergieffekter. En annan och fantastiskt trevlig sådan är att mängder av byggföretag, materialleverantörer, och mindre underentreprenörer nu får ordentlig medvind i sin verksamhet. Detta gäller såväl under själva byggperioden, som där efter i den fortsatta driften.
För att inte tala om råvaruleverantörer - för så är det att alla skivor, och framtida garderobsstommar från den nya fabriken, har sitt ursprung i den småländska skogen i form av vedråvara. De nya arbetstillfällena, och den stegrande omsättningen, innebär dessutom att träarbetarna i vår region kommer att bli lika eftertraktade på arbetsmarknaden som hjärnkirurger och raketforskare.
I Gullringen är det Skanska som med ljus och lykta söker träarbetare till sin kloka husfabrik, i Storebro expanderar båttillverkningen så det knakar i spanten och i Hultsfred får Swedspan och Swedwood finna sig i konkurrens om arbetarna från Finndomo, tidigare Hultsfreds-Hus.
Den splitter nya garderobsfabriken i Hultsfred kommer förutom träarbetare även att ha nytta av tjänstemän, av logistiker, av underhållsexperter och av arbetsledare.

Alf Wesik