Viktig dag för demokratins utveckling i Vimmerby

Plocka fram almanackorna, ställ era väckarklockor och kleta upp lappar på kylskåpsdörrarna - pränta in "måndagen den 28 februari klockan 18.30". Då är det nämligen stor premiär, då är det meningen att Vimmerbyborna ska få säga vad de tycker, de ska få föreslå saker och framför allt, de ska få svar.

Ledaren2005-02-23 09:42
Detta är en ledare.

Det är premiär för nya kommunfullmäktige i Vimmerby. Tyvärr är det nog så att det knappast räcker med att ställa borden lite lätt på sné och dessutom fösa ihop alla socialdemokrater för sig och alla centerpartister för sig, för att få fart på debattlustan.

Ansvar efterlyses
Icke desto mindre, försöket att få igång debattlustan är bra. Bra också med två talarstolar så att det blir lite fart i ordväxlingarna. Men bäst av allt är ändå möjligheten för invånarna att ställa frågor direkt till politikerna. Att spänna ögonen i våra förtroendevalda och se ett svar an, ett så kallat ansvar.
Men av alla frågor, som diskuteras vid frukostborden, i fikarummen och på trottoarerna - vilka ska vi välja..? För att hjälpa demokratin och stimulera debattklimatet, ger vi i all anspråkslöshet förslag på några frågor som i en hast slog oss. Håll tillgodo.
Frågan är fri
Varför inte harkla sig och exempelvis fråga;
1. Hur kan kommunen anlägga en asfaltsplan stor som Arlandas nya rullbana utanför en lekpark, samtidigt som kommunens i särklass största arbetsgivare - efter kommunen givetvis - inte ens får en ny infart? Ljunghälls i Södra Vi har snart 800 anställda, företaget är beroende av lastbilstransporter i en strid ström. Långtradarchaffisarna tvingas sicksacka sina 25-metersekipage bland bilister och gående, barn och äldre, utan att något sker.
2. Hur kan kommunen tillåta och dessutom uppmuntra förvaltningar och bolag att flytta runt, runt, runt i vår stad, i tider när kommunen har det väldigt svårt med balansen? Vad är egentligen meningen med denna flyttkarusell?
3. Vad tänker kommunen göra för att vi ska få polisen åter till vår stad? Jovisst, det finns fortfarande kvar poliser, men tyvärr i en så decimerad omfattning att om buset ringer och anmäler en dikeskörning i Gamleby på icke kontorstid, så är chansen stor att polisen tvingas skicka samtliga resurser till olyckan. Och hela den styrkan ryms ledigt i en bil. Övriga norra Kalmar län blir tomt på poliser och buset kan agera ostört. Vi i Vimmerby kräver tryggheten åter, i rättvisans namn.
4. Hur ska kommunen agera för att hjälpa handeln i Vimmerby att utvecklas? Handeln är Vimmerbys kärna och frågan är om centrumhandlarna under sin viktigaste period, under turistsäsongen, är mest betjänta av god tillgänglighet och öppna gator, eller ett torg - effektivt avstängt för fordon och bilburna kunder. Kommunen borde jobba för att öka tillgängligheten, ge handlarna chansen att bättra på sina omsättningar, inte gömma deras skyltfönster bakom sjörövarskepp, fula presenningar och massor av vita plaststolar på parad.
5. Vad talar egentligen emot förslaget att inrätta en Astrid Lindgren-nämnd i Vimmerby, en nämnd och en chef? Utomstående uppfattar situationen inom den kommunala verksamhetssfären, vad gäller AL-frågor, som lätt kaotisk. Snubblande nära helkatastrofal. Idag har vi en staty som inte finns, en högre specialutbildning som inte finns, ett forskningscentrum som inte finns, ett officiellt minnesmärke som inte finns, en AL-nämnd som inte finns. Vem ska då bli Astrid Lindgren-chef, tja - ingen nämnd ingen glömd.
6. Vilket parti tänker driva frågan om kransorternas utveckling? I Pelarne, Rumskulla, Frödinge, Gullringen, Tuna, Djursdala, Locknevi, Storebro och Södra Vi. Hur ska alla dessa småorter leva vidare när biblioteksfilialer, affärer och postkontor läggs ner, när skolor slås ihop till - ja, till Vimmerby - när polisen överlämnar ansvaret till olika bevakningskonstellationer, som grannsamverkan, medborgargarden och privata säkerhetsföretag. Och dessutom påhejade?
7. Maten då. Varför ska maten massproduceras centralt någonstans och därefter skickas ut till olika skolor, servicehus och inrättningar - när alla hojtar i kör om att mat ska närproduceras och kvalitetssäkras. Det går inte ihop.
Bättre i Vimmerby
Frågelistan kan göras mycket längre, men politikerna kanske inte hinner så mycket mer, de har ju ett sammanträde att fixa också. Försöket med ett mer öppet kommunfullmäktige är i alla fall bra. Alla initiativ för att öka inflytandet och vitalisera debattlustan ska applåderas. Tyvärr har liknande försök i andra kommuner givit ett skralt resultat.
Men kanske det går bättre i Vimmerby, nu har vi i alla fall dragit vårt strå till stacken, hjälpt till med både påminnelselappar och frågor.

Alf Wesik
Läs mer om