Viktigt att agera för att komma över den påkomna 40-årskrisen

I år kan Vimmerby kommun, om den så vill, fira fyrtio år. Staden har givetvis betydligt längre anor än så, men storkommunen Vimmerby bildades formellt 1971 när gamla Sevede kommun med säte i Storebro och Vimmerby stad, slogs samman.

Ledaren2011-04-21 04:05
Detta är en ledare.

Det har varit 40 år av bekymmer så tillvida att kommunen mist några mycket stora industrier och därmed såväl massor av butiker som invånare. Men det har också varit 40 år av glädje eftersom kommunen styrts på ett fantastiskt bra sätt. Bland annat har ekonomin i princip varit under kontroll, eller bättre, genom alla dess år.
En av grunderna till den finfina styrningen av kommunen kan säkert hittas i det stora ansvaret och engagemanget politikerna tagit. Det har alltid varit mycket, mycket nära mellan förslag och beslut, mellan folket och makten.
Nu har dock en klar och tydlig 40-årskris gjort sig tydlig.

Otänkbar prioritering
Tyvärr bröts den goda trenden redan någonstans för kanske tiotalet år sedan när kommunen, mycket generaliserat, plötsligt försökte sig på konststycket att vara en stor kommun, fast i litet format. Alla de politiker som dessförinnan haft ett mycket ödmjukt sätt att föra sin politik, med Vimmerbys bästa skrivet i pannan, med riktigt tjocka penndrag, började plötsligt föra någon sorts regional eller nationell storpolitik.
Istället för lokala engagemang blev det plötsligt, fortfarande mycket generaliserande, populärt att kämpa för länet, för landstinget, för regionen.
Det fick som tydligt exempel till följd att lokala politiker istället för att kämpa för upprustning av vägar i Vimmerbys närhet, somd e alltid gjort, plötsligt förde fram upprustning av E22:an som viktigast för länet, och enligt deras uppfattning, Vimmerby kommun.
En sådan inställning hade varit otänkbar på 80- och 90-talen.

En sorts nystart
Inte heller engagerade sig politikerna med stora protest-släggan när de statliga myndigheterna trappade ner sina verksamheter i Vimmerby, som Försäkringskassan, skattemyndigheten, sjukvården, tingsrätten, polisen, järnvägen och liknande. "För det var ju trots allt bra för landet, för regionen, gubevars."
Med maktskiftet i stadshuset har problematiken bubblat upp till ytan. Nya kvastar sopar bäst. Micael Glennfalk, har som nyvärpt kommunalråd rört om ordentligt i grytan.
Fakta som det hittills bara viskats om, som avfärdats som rykten, visar sig stämma. Med råge.
Det är nu viktigt att de nya avslöjandena följs upp och verkligen leder till förbättringar. Till någon sorts nystart. Det kan vi faktiskt kräva av de nya politikerna.
Och våra högt betalda tjänstemän.
Det är vi framför allt skyldiga alla kommunalt anställda "på golvet" som själva genom alla åren fått kämpa i någon sorts ständig motvind, alltmedan de som beslutat om deras skrala förhållande, själva tagit hand om såväl grädde som mos.
Det är verkligen uppseendeväckande att lilla Vimmerby kommun, med knappa 16 000 invånare, har varit kapabel att snickra ihop så pass märkliga avtal, fallskärmar och liknande uppgörelse - som skulle kunna göra värsta storbolagscheferna avundsjuka.

Säkerställer livet
Nu duger det verkligen inte att säga okej, att säga att allt är förlåtet, bara det nu kommit upp till ytan. Vi är alla mycket trötta på den nya tidens strategi, ofta initierad av självutnämnda experter i form av mediastrateger, som säger att "erkänn bara, ta på dig ansvaret och vänta sedan på förlåtelsen".
När det nu visar sig att verkligheten var långt skitigare än vi fruktat måste vi visserligen kunna kräva erkännande och öppna arkiv - men också adekvata konsekvenser.
Jag kan bara tänka mig det omvända, att någon inom omsorgspersonalen gjort något liknande, varit orsak till ett så omfattande felbeslut, eller någon lokalvårdare, gatuarbetare, eller vad som helst - då skulle säkert ansvar och effekt utkrävas.
Det duger inte heller att skylla på okunnighet. Innan beslut tas i frågor av denna kaliber, krävs att riktiga beslutsunderlag och därmed kunskap, inhämtas.
Alla som var delaktiga i de skandaler som nu uppdagas nåste helt enkelt ta sitt ansvar. Dessutom är jag säker på att det kommer mera.
Det är Vimmerby kommuns högsta politiker och tjänstemän faktiskt skyldiga alla andra nära 1 400 anställda.
Det skulle även säkerställa ett bra liv även efter denna 40-årskris.

Alf Wesik