Viktigt att noggrant överväga investeringar i skola och arena

-Hela bollen måste ligga still. En lika genial som klassisk kommentar från en tränare som klagade på att en straff slogs alltför snabbt. Den egna målvakten var inte beredd. Tyvärr upplever vi just nu en situation i Vimmerby där inte hela bollen ligger still. Den rullar fram och tillbaka och inget vettigt blir gjort. Nu är det dags snart att lägga den där straffen.

Ledaren2007-06-09 04:24
Detta är en ledare.

Någon måste sätta ner foten på bollen, så att den naglas fast på straffpunkten. Så att precis hela bollen ligger still. För medan politikerna tjafsar fram och tillbaka så är det tyvärr alla fotbollsälskare som drabbas.
Och särskilt hårt drabbas de unga spelarna, pojkar och flickor som faktiskt tycker att just fotboll, är det kuligaste av allt. Att fotboll är allt. Det vill bli som Hanna Ljungberg och Marta, eller Fredrik Ljungberg och Zlatan.
De drömmer att de dribblar på en härligt grön och frodig fotbollsplan.
Att dribbla i drömmen är en sak, att dribbla i verkligheten är något helt annat.
Vi måste ta ett beslut så denna evinnerliga väntan tar en ände.
Tyvärr blockeras tankarna av att Vimmerby IF fått vänta så länge att medlemmarna tar vad som helst. Att de vill ha en ny anläggning, inte på den bästa platsen, utan på den snabbaste.

Låt oss tänka efter
Och till viss del går det att förstå idrottsföreningens frustration. Jag roade mig med att titta på gamla tidningsurklipp och hittade en mycket intressant kommunal träta anno augusti 1988. Då ville kommunen och fritidschef Ulf Hedquist att de tillfälliga barackerna på Ceosvallen skulle ersättas av nya omklädningsrum för två miljoner kronor.
Men styrelsen för Vimmerby IF var emot förslaget, såväl huvudstyrelsen som fotbollsstyrelsen. Ordföranden Bengt Jonsson i VIF var helt klar i sin kommentar "vi har tyvärr misstanken att fotbollen i Vimmerby kan dö ut om det sker en satsning på Ceosvallen som framtida fotbollscentrum".
Föreningen ville istället ha anläggningen uppe vid idrottshallen i andra ändan av stan. Bengt Jonsson igen;
"Folk drar sig för att åka ner till Ceosvallen. Det är ett industriområde, kallt och blåsigt och ofta disigt. Kanske skulle Ceosvallen bli något billigare men definitivt mycket sämre".
Han och Vimmerby IF såg området vid Idrottshallen som en framtida fritidsoas. "Med fotbollsanläggning, med idrottshallen, ishallen och VOK i grannskapet skulle det bli ett jättelikt centrum där folk skulle trivas". "Låt oss tänka efter", sa Vimmerby IF då, "vi måste ju ha centrat där folk bor och finns - inte på ett industriområde i helt fel ände av staden".
Det var alltså för nästan precis 20 år sedan och ännu har ingen lyckats få hela bollen att ligga helt still. Ännu har ingen satt den där straffen.
Bengt Jonsson har fått rätt i några påståenden, dels att fotbollen i Vimmerby inte utvecklats på Ceosvallen, dels att industriområdet runt planerna bara växt.
Och under tiden är det fotbollsälskarna som blir lidande. Och framför allt alla fotbollsungarna.
Vindflöjelpolitik
Om den framtida fotbollsarenan blir en stor kommunal utgift så är det inget emot vad skolan håller på att bli. Det som en gång började som ett smart genidrag håller på att utveckla sig till en ekonomisk mardröm.
Det var elevavgifterna till Hultsfreds kommun som spökade. Det ansågs smart, då för snart 20 år sedan, att helt enkelt använda dessa elevavgifter till att själva, i Vimmerby, driva en gymnasieskola. På den tiden var Leif Larsson (c), en av pådrivarna, som skolstyrelsens ordförande.
Ganska snart visade det sig att det krävdes en helt ny teaterlokal för att undervisningen skulle kunna genomföras. Den kostnadsberäknades till 1,2 miljoner kronor, vill jag minnas, men kostnaderna skenade och den färdiga teaterlokalen kostade 3,5 miljoner officiellt. Inofficiellt talades det om ytterligare några miljoner för det färdiga resultatet.
Ingen tänkte väl just då på att den nya teaterlokalen medförde att det krävdes en ny gymnastikhall för ett antal miljoner pix.
Ingen tänkte väl på att gymnasiet snart behövde mer lokaler och stadsbiblioteket, det arkitektritade vackra skräddarsydda biblioteket, tvingades bort. Ingen tänkte väl på att lärarna behövde fler arbetsrum, enligt lag.
Ingen tänkte väl på att högstadieeleverna som tidigare gick på Tullport, var tvungna att flyttas till andra skolor. Att Astrid Lindgrens skola blev för liten och fick byggas till och det gjorde att det krävdes en ny sporthall även där.
Grannarna klagade och sporthallen blev för liten. Den är nu odulig till innebandy och handboll och tennis.
Hej och hå, jag vet inget.
Nu skriver vi 2007 och ingen tänkte väl på att Stångådalens gymnasium var så pass ålderdomligt som det var. Nu krävs en om- och tillbyggnad för 50 miljoner, som har skenat till 110 miljoner och förmodligen blir 150 miljoner inte det står klart.
Ingen tänkte på att det vore bättre att planera före. Denna omflyttnings- och rokad-hysteri i Vimmerby måste genast upphöra.
Bygg gärna, men bygg rätt grejer. Besluta gärna, men ta rätt beslut.
Alla alternativ måste noga undersökas. Vi måste få ett slut på denna vindsflöjelspolitik.
Är det verkligen bäst för Vimmerbys framtida sport- och näringsliv att bygga arena på Ceos?
Är det rätt att renovera gymnasiet för 150 miljoner? Blir inte övriga skolor i kommunen drabbade - låg-, mellan och högstadier.
Blir inte skolmaten, kurslitteraturen och framför allt de hårt ansträngda lärarna drabbade? Gör ni verkligen rätt, ni som fattar besluten..?
Slå till blixtsnabbt. Men vänta tills dess att hela bollen ligger helt still.

Alf Wesik