Viktigt för Annie Lööf profilera landsbygden, för städernas skull

De tre på förhand utpekade partiledarkandidaterna tar över Centerpartiet, med Annie Lööf från Värnamo, som kandidat till partiledarposten, och med Anders W Jonsson och Anna-Karin Hatt, som närmaste medhjälpare. Inte nog med denna omvälvande förändring, troligen kommer hela partistyrelsen att bytas ut på samma stämma.

Ledaren2011-09-01 06:35
Detta är en ledare.

Anledningen är glasklar. För att säkerställa en fortsatt avgörande betydelse inom svensk politik måste helt enkelt trenden vändas. Centern måste hitta tillbaka till sitt ursprung, hitta tillbaka till en vinnande profil, viktiga frågor måste lyftas fram och prioriteras.
Även om det kommer att sticka i ögonen på allianskollegor från andra partier. En betydligt tuffare attityd efterlyses.
Annie Lööf beskrivs som oerhört karismatisk, vilket också hennes framgångar i de senaste valen visar. Men det är en tuff uppgift som lastas den unga Lööf, hon kommer förmodligen att få överta inte bara partiledarrollen utan även en statsrådspost, samt därmed ansvaret för ett departement. Snacka om tungt ansvar för en 28 år gammal Annie Lööf.
Till skillnad från ungefär lika gamla Gustav Fridolin i Miljöpartiet har hon ingen att dela ansvaret med. Men det ska säkert gå bra, de framträdande hon gjort hittills, har främst rört ekonomiska spörsmål och intrycken har varit mycket positiva.

Stad och land
Förutom ommöbleringen i partitoppen gäller det nu för stämman och den nya ledningen att plocka fram essen ur rockärmen, det gäller att hitta de frågor som verkligen lockar alla gamla centerväljare tillbaka till partiet, såväl som en yngre generation.
Frågor och områden som ska ge tydligt svar på den avgörande frågan om centern verkligen behövs i svensk politik.
För att locka anhängare måste Annie Lööf ta plats. Tvärt emot många politiska analytiker tror jag dock inte en riktad kampanj måste göras mot storstadsväljarna.
Jag tror istället att storstadsbor lockas av glesbygdens frågor, av sympati och ännu hellre sunt förnuft, och därmed lockas med på tåget som en synergi. Glesbygden måste helt enkelt överleva och utvecklas - inte minst för alla boende i städernas skull.
Infrastrukturfrågor, miljöfrågor, energifrågor och småföretagande, är av avgörande betydelse för lands- och glesbygdbor. Och ännu viktigare för storstadsbor.

Alf Wesik