Viktigt informera allmänheten om alla miljoners satsningar

I en debattartikel ovan ifrågasätter företagaren Micael Glennfalk tidningens bevakning av vissa kommunala frågor i Vimmerby. Det gör han alldeles rätt i. Tidningens agerande ska ifrågasättas och kritiseras. Och även berömmas i de fall det är befogat.

Ledaren2005-11-03 07:46
Detta är en ledare.

Det är fullt naturligt att tidningens som en källa till och för opinion får finna sig i att granskas på exakt samma sätt tidningens uppgift är att granska samhället och de beslut som fattas. Särskilt de beslut som direkt påverkar potten - det vill säga invånarnas skattepengar.
När Micael Glennfalk säger att frågorna ställs på ledarplats men samtidigt brister på redaktionell plats, så står det ju naturligtvis Glennfalk fritt att tycka så. Själv tycker jag dock att han bidrar med ett sällsynt illa valt exempel på detta redaktionella tillkortakommande.
Få eller ingen kommunal fråga har väl stötts och blötts så mycket på redaktionell plats som just turistbyråflytten och vidhängande trafikdiskussioner. Nästan samtliga på ledarplats presenterade åsikter och fakta härrör sig dessutom från artiklar på redaktionell plats.
Men, som sagt, det står naturligtvis Glennfalk fritt att framföra sina åsikter.

Inga nya fakta
När det gäller det faktamässiga innehållet i Micael Glennfalks debattartikel så håller jag delvis med. Glennfalk har ju, som säkert de flesta vet, en gedigen yrkesmässig bakgrund och förmår därför presentera sina åsikter på ett tilltalande och effektivt sätt.
Och det är just detta hela ärendet handlar om. Att vilja men inte kunna. Om förmågan att presentera argument och planer. Den har tyvärr inte beslutande organ i Vimmerby, för närvarande. Jo, de kanske har förmågan, men de använder den inte.
När det gäller turistbyrån och flyttplanerna så känns det på något sätt som frågan är utagerad. Beslut är fattade och dem kan man tycka vad man vill om, men det är ändå beslut och de är fattade i sann demokratisk anda. Om ett beslut ska rivas upp eller ändras så måste det i rimlighetens namn presenteras fakta, som undanhållits, som ändrats eller som tillkommit. Jag kan inte se några sådana i dagsläget.
Däremot är inte sista ordet sagt vad gäller trafikomdaningen i Vimmerby. Och när det gäller dessa förslag så håller jag med Glennfalk till sista punkt. Det handlar om ett gigantiskt slöseri som gagnar varken invånare eller butiksinnehavare - och därmed missgynnar det turisterna.
Sist att övertygas
Bristen på relevant information är dock mest påtaglig när det gäller Näs-projektet. Jag tror att alla, utan minsta lilla undantag, i hela Vimmerby, tycker det är härligt att bo i samma stad som Astrid Lindgren är född och uppvuxen i. Jag tror alla inser vikten av den tillgång det medför.
De som först insåg detta och, stundtals i häftig motvind från såväl styrande som naturvänner, var kompisarna och familjerna Isaksson, Soowik och Jalminger. När andra skakade på huvudet åt deras vilda fantasier, ägnade de all sin tid åt att spika ihop världsattraktioner på löpande band, i skala ett till tre. Genialt, på min ära.
Efter hand så blev det islossning även för de tre familjerna. Tvivlet förbyttes mot beundran och allt fler ville hjälpa till att spika - för att senare kunna hävda sin beskärda del av vinsten. Sist att övertyga i Vimmerby var ändå de styrande. Efter direkta aktioner från mängder av håll, bland annat denna tidning, på såväl redaktionell som ledarplats, övertalades kommunen att ändra uppfattning och utnyttja sin förköpsrätt, när Astrid Lindgrens Värld var på väg att slinka oss ur händerna.
Brist på information
Så långt, så väl. Men sedan dess har entusiasmen skenat. Satts i spinn, rusat iväg utom kontroll. Och det är allvarligt.
Denna tillgång, stavad Astrid Lindgren, har blivit allt mer kantstött. Och tacka sjutton för det, knuffad från höger och vänster och dragen i från alla håll.
För en utomstående är det näst intill omöjligt att förstå de olika taktiska finesserna, och de synbart helt oplanerade turerna. Utan att veta säkert skulle jag tro att detta misslyckande kommer sig av att så många vill ha del av kakan.
Jag saknar således samordning. Jag saknar information. Jag saknar en vision.
Hur himla enkelt är det för en skattebetalare att förstå varför det ska beställas en staty när det redan beställts en? Vem förstår varför det ska byggas ett museum när redan finns minst ett? Vem förstår varför det ska anställas "experter", när vi redan har experter på Astrid Lindgrens Värld?
Ge oss ledtrådar
Antingen är det fel på besluten, eller också - och låt oss vid Gud hoppas att det är så - är det bara fel på informationen. Folkets protester börjar nu få smått skrämmande proportioner. För att stävja denna utveckling krävs det att alla inblandade snarast tar sig samman. Försök kyla ner era kokande huvuden, tag ett sjuhelsickes djupt andetag och börja om från början.
Jag upprepar, som så många gånger förr, skapa en enda myndighet för samtliga Astrid Lindgren-frågor. Med Lindgren-tjänstemän och med Lindgren-politiker. Det behöver inte bli några extra kostnader, duktiga tjänstemän och politiker finns det drösvis av redan.
Prioritera där efter fråga 1a, nämligen att skriva ett handlingsprogram. Med visioner, kostnader, intäkter, tidsplaner och delmål. Förklara för allmänheten varför varje enskilt projekt genomföres, varför varje enskild krona satsas - och strunta för tusan i allt som inte går att förklara.
Det kanske behövs ännu ett museum, ännu ett Astrid Lindgren-projekt, inköp av en prästgård i närheten av den plats där Astrid Lindgren föddes, men förklara det först. Ge oss ledtrådar i form av visioner, kostnader, intäkter, tidsplaner och delmål.

Alf Wesik