Vimmerby kan inte bara ge upp och lämna walkover åt Västervik

Det var Albert Einstein som funderade mycket på det här med relationer. Så mycket faktiskt att han formulerade sina relativitetsteorier år 1905 och 1915. Oerhört förenklat kom han i alla fram till att det mesta är relativt. Jag vet inte om Robin Hast, en ung, energisk och idérik entreprenör i Toverum, har kommit fram till samma sak. Men chansen är stor.

Ledaren2010-10-22 06:45
Detta är en ledare.

En vårdag besökte han sprudlande av energi och entreprenörslusta stadshuset i sin hemkommun och lade fram sina idéer om att starta ett företag. Han fick finfina besked hos miljöförvaltningen och kände sig ännu mer styrkt i sin framtidstro.
Men när det kom till det kanske viktigaste av allt, att fixa en lokal, där Robin Hast kunde starta sin tillverkning av rapsolja, ja då blev det värre.
Men bara ett högst tillfälligt bakslag. Trodde Robin.
Han fick nämligen beskedet att visserligen var ansvarig tjänsteman inte på plats, men han kunde ringa igen om några dagar. Lite mer oroad ringde han upp tjänstemannen efter några dagar, bara för att få det lugnande beskedet att vi på Vimmerby kommun "hör av oss inom det närmaste".
Och det är nu Albert Einstein kommer in i bilden. Allt är relativt. För Robin Hast innebär "inom det närmaste" högst ett par dagar. Han tillhör nämligen den unga generationen, den som vill att saker och ting ska hända snabbt.
Och enkelt. Och effektivt.
Så blev det inte alls. Helt himla tvärtom faktiskt.
Efter ett styvt halvår har han fortfarande inte hört ett pip från näringslivsansvariga på Vimmerby kommun. Vi berättade om den här historien i gårdagens tidning.
De senaste dagarna är de förvisso ursäktade på näringslivsavdelningen eftersom de förmodligen varit hårt upptagna med att ordna en Entreprenörsdag i Focushuset. I annonsen till den här företagsdagen kan vi se att de vänder sig till "alla som framöver skulle vilja bli egna företagare".

Nonchalant bemötande
Albert fick Nobelpriset för sina teorier år 1921. Vimmerby kommun får inget näringslivspris för sitt agerande i fallet Robin Hast och rapsoljan.
I Västervik gick det däremot smidigt för Robin Hast att blixtsnabbt få respons för sina företagsidéer. Sedan en tid är inte bara lokalerna ordnade, verksamheten har dragit igång och det produceras dagligen finfin ekologisk och kravmärkt kallpressad rapsolja.
Rent relativt är det enklare för en företagare att bo där han har sin verksamhet och följaktligen letar Robin och familjen just nu bostad i grannkommunen.
Ärendet om Robin Hasts lokalförfrågan avslöjar minst två problem. Båda exakt lika allvarliga.
För det första finns tydligen inga lämpliga industrilokaler i Vimmerby kommun alls. Åtminstone inga kommunala industrilokaler i alla fall. Eller privata.
Kanske saknas även en inventering på tillgängliga lokaler, privata inkluderade. Men så illa kan det väl knappast vara?
För det andra så bemöttes Robin Hast på ett otroligt nonchalant sätt. Att inte anstränga sig mer inför en potentiell företagsetablering är skandallöst slappt.
Inte ens företagsidéer förpackade som heltokiga önskedrömmar förtjänar ett sådant bemötande. Här hamnade det om en mycket jordnära och bra företagsidé.

Lämna walk over
Så snart Entreprenörsdagen på Focushuset är till ända så bör focus vändas mot verkligheten istället. Det går inte att förneka att företagarfrågorna är försummade i Vimmerby kommun.
Den sjunkbomb på rankingslistorna som Vimmerby utgör måste hejdas, näringslivsfrågorna måste prioriteras av en ny kommunledning. Ett råd är att börja försiktigt men effektivt;
Gör studiebesök i Nässjö och kolla upp hur det går till att stimulera företagandet, hur det går till när näringslivsavdelningen fredagseftermiddagen får ett telefonsamtal om ett industrimarksintresse. Och om hur tekniska avdelningen skickas ut för markprovskontroller på
måndagsmorgonen och besked kan ges på eftermiddagen.
Se mina tankar om detta på tidningens hemsida "www.vimmerbytidning.se" under fliken Ledaren, den 29 april 2010. De ligger i kronologisk ordning.
Det är också en god idé att helt enkelt försöka kopiera Nässjös upplägg som heter One Door.
Det innebär att entreprenörer och intressenter endast ska behöva knalla in genom en dörr hos kommunen, för att få hjälp med allt vad som behövs.
Eller som Robin Hast i Toverum uttrycker saken; "Visst hade jag kunnat leta efter en lokal på egen hand, men jag vill lägga min tid i företaget istället".
Den försiktiga starten i Vimmerby innebär enligt mitt förmenande att näringslivsfrågorna till en början ska handhas av en enskild person som verkligen har kunskapen och den erfarenheten som behövs.
Han eller hon ska vara van vid snabba beslut, vara obyråkratisk och tala näringslivets fikonspråkspråk. Vi behöver inga stora avdelningar. De retar mest alla de som mest vet vad personalkostnader innebär, vi behöver inte heller inte en massa projekt, visioner och destinationer.
En dörr bara, och klara besked. Klara besked "inom en snar framtid".
Strävan är självklart att alltid kunna svara ja, men eftersom det är en omöjlighet är ett klart och bestämt "nej" också ett besked.
Bättre än att stoppa huvudet i sanden och lämna walkover åt Västervik.

Alf Wesik