Vimmerby kommun i fritt fall på näringslivets årliga ranking

Öppna ögonen, herrar och damer kommunpolitiker. Öppna ögonen, men framför allt öppna öronen. Nu krävs en ordentlig rannsakan - och framför allt en lyssnande attityd. När vi lever i kristider och konjunkturpessimisterna ständigt övertrumfar varandra gäller att de åtgärder vi gör i det lilla, görs så bra som det bara går.

Ledaren2009-05-05 06:33
Detta är en ledare.

Det duger helt enkelt inte att Vimmerby kommun från en redan urusel position i det närmaste störtdyker på årets rankinglista från Svensk Näringsliv. När det gäller siffrorna för Kommunala tjänstemäns attityder till företagande så är utvecklingen skrämmande - från plats nummer 40 av landets 290 kommuner år 2004.
Till plats nummer 37 år 2005.
Till plats nummer 123 år 2006.
Till plats nummer 134 år 2007.
Till plats nummer 132 år 1008.
Och till fasansfulla plats 255 år 2009.
Det finns med andra ord endast 35 kommuner i hela landet som hamnar bakom Vimmerby. Och det är bara en enda kommun som visar en sämre utveckling om vi jämför år 2008 med 2009 - minus 134 i Örkelljunga mot minus 123 i Vimmerby.
Visst, statistik är statistik - och sådan ska alltid tas med en nypa salt. Men när det gäller utvecklingen i Vimmerby så är siffrorna så anmärkningsvärda att det inte tjänar någonting till att skylla på något överhuvudtaget. Det är helt enkelt en katastrof.
Men varför hacka på de kommunala tjänstemännen, kanske någon protesterar..?
Jodå, den invädningen är fullt relevant, för tjänstemännens uppgift är som bekant att rätta sig efter vad politikerna ger dem för anvisningar och verktyg. Och det är politikernas skyldighet att se vartåt det bär hän, samt vidta erforderliga åtgärder - om det skulle svänga av åt helt fel håll.
Men det är inte helt enkelt, eftersom de kommunala politikerna får i det närmaste lika dåligt betyg. Och tyvärr uppvisar en lika alarmerande dålig utveckling under den senaste femårsperioden.

Grundinställning
Att företagarnas betygsättning på sina politiker och sina tjänstemän går hand i hand kan vi se i Hultsfred. Även om kommunen inte hamnar bland topp hundra så är utvecklingen mycket imponerande.
När det gäller politikerna så har Hultsfred stigit i rankingen från plats 219 år 2005 till plats 136 år 2009. Hultsfred har visserligen fortfarande många problem att brottas med, bland annat en mycket hög arbetslöshet - men grunden läggs i en positiv inställning hos politikerna.

Lyssna och gör något
Men åter till Vimmerby. Nu krävs tydliga åtgärder, inte bara en massa förhoppningar och vackra ord.
Efter den här rutschkanan tvingas vi tyvärr konstatera att kunskapen att vända trenden inte finns i huset. I Stadshuset.
Av den anledningen måste för Vimmerby mycket ovanliga åtgärder till - vi måste helt enkelt anlita en konsult, med den glasklara arbetsbeskrivningen att företagarna i kommunen måste tillgodoses i ökad omfattning.
Det är dags att öppna ögonen javisst, men ännu mer viktigt är det att öppna öronen. Lyssna på företagarna, lyssna på handlarna, lyssna på hotell- och restaurangägarna. Gör något snabbt.
Då skapas bättre möjligheter även för de invånare som inte är företagare, för våra yngre vänner i samhället och för våra äldre.

Deras skyldighet
Jag är ganska övertygad om att konsulten kommer att dra in sina egna kostnader. Jag är övertygad om att han, eller hon, kommer att grunda sitt arbete med djupare studier om hur situationen är idag.
Konsulten kommer att värdera alla företagare lika mycket, oavsett om det rör sig om enmansföretag eller storföretag. Givetvis kommer det att skilja mellan behov och önskemål.
Det lilla företaget vill kanske ha en enkel och snabb linje in till kommunala regler och tillstånd, det stora företaget - exempelvis ett pressgjuteri, säg i exempelvis Södra Vi, kanske vill ha en ny säker och effektiv infart till sitt företag.
Då ska dessa företag givetvis få det, för att stimulera sysselsättning och förutsättningar. Det är politikernas och tjänstemännens förbaskade skyldighet att hitta lösningarna.

Räcka med tips
Här följer i all enkelhet några tips för att stimulera företagares möjligheter att framgångsrikt bedriva sina verksamheter.
Stötta alla former av nyföretagande, fast bara inom lagens gränser, så inte konkurrensvillkoren sätts ur spel. Stimulera kvinnligt företagande, det tjänar alla på.
Skapa mötesplatser där företagare, politiker och tjänstemän kan mötes. Detta såväl under formella som informella former.
Hjälp till med olika byggprojekt, aktivitetsanläggningar, kultur- och sportanläggningar - men lägg ut alla dessa verksamheter på privata entreprenörer. På anbud. Borgensåtaganden är en väg, även om även detta måste ske inom lagrummets väggar.
Fixa till hemsidan och skapa enklare vägar till rätt beslutsfattare och rätt regelverk, givetvis med direktnummer och mailadresser. Visa vilken person som ansvarar för vad - och påminn alla tjänstemän om vem som är deras sponsorer.
Gör mycket regelbundna företagsbesök. Lyssna på önskemål och drömmar.
Se över hela organisationen och fundera på vilka verksamheter som kan skötas av privatpersoner, typ entreprenader och arrenden. Även om sådana förändringar i vissa fall kanske inte ger så stora vinster i plånboken, så är det viktigt rent symboliskt att kommunen visar sin vilja att stimulera privat näringsliv.
Slutligen måste helt enkelt nya industriområden, med exploaterade tomter skaffas fram, liksom bör tillgången till hyreslediga industrilokaler ses över.

Över gränserna
Och vi inom media i Vimmerby, hur klarar vi oss då?
Jodå, det har gått bakåt även för oss. Men bara några platser och vi i Vimmerby hamnar i 2009 års ranking bland 290 kommuner på plats nummer 62.
Vi ligger således i den första kvartilen, till skillnad från kommunen som ligger i den fjärde och sista.
Ett slutligt råd till politikerna, se till att samtliga partier blir delaktiga i denna satsning, inte bara de med flest mandat. Ett bra näringsliv är gränsöverskridande.

Alf Wesik