Vimmerby sumpade ny chans begära bältning

Som att greppa en ål i en sump. Näst intill omöjligt. Kommun- och skolledningen fortsätter att slingra sig på något obehagligt vis, när det gäller frågan om skolbarn och säkerhet. När nu debatten i Vimmerby har förekommit vore det ganska smart om kommunfullmäktige, när den ska anta regler för skolskjutsverksamheten i Vimmerby, även slog fast att elever, föräldrar och uppdragsgivare, alltså kommunen, inte längre godkänner bussar som ej är försedda med säkerhetsbälten.

Ledaren2004-04-29 06:59
Detta är en ledare.

Men, men - strategi och logiskt tänkande verkar inte vara högprioriterade verksamheter. Detta trots att ett nytt kommunval endast ligger två år bort i tiden. Detta trots att åtgärden inte skulle kosta kommunen ett skvatt.

Skjuts på framtiden
Även om kommunalrådet Leif Larsson, centern, givetvis har rätt när han säger att reglerna för skolskjutsarna inte har något med själva upphandlingen av transporterna att göra, vore det enkelt att åtminstone lite blidka opinionen genom att föra in även bälteskravet i den annars ganska omfattande kravlistan.
När det gäller meterantalet mellan hem och skolan, för att beviljas skolskjuts, är reglerna verkligen tydliga. Det finns inget rum för medling eller kompromiss. Kommunen är i sina regler stenhård. Regler och regler, lika för alla och de ska följas.
Men när det gäller bilbälten i de bussar, som dessa skolbarn, beviljats eller avslagits, är det inte alls lika glasklart från kommunens sida. Snarare verkar detta självklara beslut om bälten skjutas och skjutas och skjutas. På framtiden. "Vi tar det någon gång, om vi hinner. Kanske."

Kostnadsfri barnsäkerhet
Om det inte föreligger några dolda argument eller fakta i denna fråga borde det ha varit en självklarhet att koppla ihop ärendena. När kommunfullmäktiges ledamöter tvingas konstatera att pengarna i kassakistan inte riktigt räcker till för att bedriva skolverksamhet, vård- och omsorg, som de i själva verket vill, borde det ha varit som en skänk från ovan när en möjlighet att ta ett så viktigt beslut uppenbarade sig. Alldeles gratis.
Men så blev det inte. Här uppdagas också nästa problem, med den politiska laguppställningen som den ser ut i Vimmerby. Vänsterpartisten Jan Östling, som nappat på det självklara kravet om bältestvång i våra skolbussar, har drivit frågan och begärde också votering i fullmäktige till förmån för sitt eget tilläggsyrkande om bland annat bältestvång.
Han blev nedröstad med siffrorna 42-5.
Det är häpnadsväckande. Det gäller ju våra skolbarns säkerhet! Vi hör allt som oftast talas om trafikolyckor där skolbarn klämts till mer eller mindre allvarliga skador, på grund av att de inte varit bältade.

Gäller rusta för olycka
Många kommuner har politiker som insett det enkla och självklara att begära bältesförsedda skolbussar. Där har det tagits beslut om omedelbart bältestvång. Inga problem. Jo, för transportörerna givetvis, men inte för kommunen.
Dessutom är det ju så att eftersom anbudsupphandlingen för skolskjutsentreprenörerna utförs enligt samma mall, blir det inte heller något problem för dem. Konkurrens på lika villkor råder.
Nej, i Vimmerby var säkert problemet att förslaget kom från fel person, eller rättare sagt från fel parti. Det är fattigt och futtigt att en utpräglad glesbygdskommun ska låta politisk stolthet och envishet gå före våra barns säkerhet. Det är inte bara fattigt - det är ynkligt.
Det har inte inträffat några allvarliga olyckor med skolskjutsar i vår region på länge. Men en sak är alldeles säker, för varje dag som går kommer vi allt närmare en olycka. Det är nämligen ofrånkomligt - och då gäller det att vi är så rustade det över huvud taget går.

Alf Wesik
Läs mer om