Virserumsbor får vara beredda på ett och annat knytnävesslag

"Om du tror att du är korkad, äcklig och att du förtjänar några knytnävesslag då och då?" Så inleds en informationskampanj som polisen just nu genomför. Syftet är att öka antalet anmälningar och minska mörkertalet, för brott i nära relationer.

Ledaren2009-10-13 07:00
Detta är en ledare.

Hittills i år har 14 000 sådana brott anmälts till polisen. Det är förfärligt många, i snitt cirka 60 brott varje dygn.
Ändå är polisen ganska säker på att det är ännu flera sådana brott som sker ute i stugorna. Massor av brott utförda av någon nära anhörig anmäls helt enkelt inte.
Jag vill absolut inte peka ut orten Virserum som exceptionell på något vis, som att det skulle vara fler nära-relationer-brott, där än på andra orter. Precis som överallt i vårt land sker säkert en hel del fruktansvärdheter även i Virserum.
Vi bor i ett långt och glesbefolkat land. Virserumarna bor i en lång och glest befolkad kommun. Om den som utsätts för brott i Virserum ringer om ett pågående brott och har tur, så finns det en patrull redo att bege sig till Virserum.
Men det tar ändå bortåt en halvtimma eftersom det är 3,5 mil från Hultsfred och vägen stundtals är mycket krokig och otidsenlig.
Nu föreligger det ett förslag om att bomma igen polisstationen i Hultsfred. Slå ihop hela klabbet med stationen i Vimmerby.
Det skulle göra en redan dålig situation i Virserum än värre. Sträckan som poliserna ska köra, allt medan terrorn pågår, och skräcken, är nästan den dubbla. Inställelsetiden är nästan den dubbla.
Med den taktiken lär polisen få svårt att få flera att anmäla fler nära-relationer-brott.

Icke balanserat
Det var inte länge sedan polisen stolt deklarerade att målet om 20 000 poliser snart skulle vara uppnått. Aldrig någonsin har vi haft så många poliser i Sverige och aldrig någonsin har så många utbildat sig, bland annat i småländska Växjö.
Inte många av alla dessa poliser är synliga i vår del av landet. Enligt min egen personliga uppfattning, baserad på vad jag ser och hör, kan jag bara konstatera att aldrig någonsin har det varit så få poliser ute på gator och torg och på vägarna. Och i Virserum.
När regeringen nyligen tillkännagav förslag till budget för polisen och rättsväsendet var det idel glada tillgångar. Ansvariga poliser hade svårt att hålla tillbaka tårarna när de dels fick en tilläggsbudget på 780 miljoner kronor för 2009, dels när de fick veta att anslaget för 2010 skulle höjas med 1,1 miljarder kronor till 19,1 miljarder.
Detta skulle innebära att polisens ekonomi skulle vara i balans år 2010.
Jag har en känsla av att Virserumsborna har svårt att se det här balansförhållandet. Särskilt när det i samma veva föreslås att den egna polisstationen ska flyttas sex mil bort. Jag skulle tro att de flesta Virserumsborna istället skulle kommentera händelseutvecklingen i icke så balanserade ordalag.

Rimligt avstånd
I Vimmerby upplever vi för närvarande att det anmäls mycket få brott. Enligt polisens loggbok är det ytterligt lugnt ute på stan.
Beror det på att buset sympatiserar med polisen, håller igen nu när resurserna minskar och antalet tjänstgörande poliser på icke kontorstid krymper..?
Knappast, jag skulle tro att det är mörkertalet som istället får sig en ovälkommen skjuts framåt.
Vi har genom årens lopp tvingats vidkänna ständiga försämringar när det gäller social service och trygghet. Även om de flesta invånarna vill ha så lite med polisen att göra, vill de inte ge upp den trygghet som myndigheter borgar för.
Vi tvingas konstatera att brandkåren tvingas rycka ut till trafikolyckor, för att hjälpa till med trafikdirigering. Detta eftersom chansen att någon polispatrull finns inom rimligt avstånd är begränsad. De tvingas dessutom vara beredda på att utföra medicinska uppdrag eftersom närmaste ambulans, mycket väl kan vara långt borta, eller på väg åt fel håll.

Grundtrygghet
Någon ansvarig måste inse sambandet mellan trygghet och utveckling. Vi kan inte fortsätta att montera ner samhället del för del. Vi kan inte lämna Virserumsborna vind för våg, vi får inte lämna dem i sticket.
Den gamla tanken att varje kommun i hela landet ska ha en egen polisstation måste vidmakthållas. I dag är det bara Mörbylånga som saknar station, och snart kanske även Hultsfred. Det får inte ske.
Särskilt anmärkningsvärt är att i princip samtidigt som dessa rykten tar fart, så flyttar poliserna in i oerhört nybyggda, lyxiga och framför allt mycket dyra polishus i såväl Västervik som Kalmar. Hyrorna för dessa båda ordningens hus är ansenliga.
Bättre att skära där, än att karva i Virserumsbornas grundtrygghet.
Eller är det kanske så att polisen anser att Virserumsborna måste vara beredda på ett knytnäveslag lite då och då..?

Alf Wesik