Virserumsfrågan handlar om så mycket mer än kronor och ören

Hur i hela friden ska våra storregionivrare klara att hela och slå samman hela landsändar, landskap, karakteristiska särdrag och dialektmysterier, när politikerna i små, små kommuner som exempelvis Vimmerby och Hultsfred inte förmår hålla samman sina egna invånare?

Ledaren2009-10-07 06:39
Detta är en ledare.

Skoldebatten i Virserum är inget annat än en katastrof för Hultsfreds kommun, av betydligt större art än exempelvis Rockpartyfrågan. När det gäller Rockparty och festivalerna så handlar det mest om ekonomiska spörsmål, om pengar. Även om det rör sig om stora summor och de alltid alltid ställs mot varandra i en kommunal prioritering - så handlar det ju trots allt bara om just sedlar och mynt.
Egentligen inget annat. De år festivalerna har gått med vinst har kritiken mot Rockparty varit viskande tyst, näst intill ohörbar.
Virserumsfrågan däremot, handlar om så mycket mer. Om brist på förståelse, om iskalla beslut helt utan känslor - om att hugga kniven i ryggen på bygdekänslan, på den kommunala sammanhållningen.

Bör märka motståndet
Skolfrågan i Virserum. Egentligen är det ju inte så stora pengar den handlar om. Mer eller mindre ett nollsummespel, om nu elever och föräldrar i total frustration fortsätter välja Åseda och Uppvidinge kommun istället.
Ja, kanske till och med en ren förlust i kronor och ören.
Men det politiska nederlaget är så oändligt mycket större, det går inte att bedöma i reda pengar.
Det som skrämmer mig mest är att majoriteten av politikerna verkar agera mer av tjurskallighet än av sunt förnuft. När motståndet blir så pass kompakt, som nu är fallet, måste ju lokalpolitikerna, de som valts av just de som nu är frustrerade, märka att de kanske har tagit fel ställning. De bör märka det, möjligtvis?
En sak är att politiker går emot en majoritet av invånarna med argument som vi andra, vi lekmän, har svårt att greppa, kanske rent av omöjligen kan veta. Sådana beteende är mycket bra - sådana obehagliga politiska beslut måste helt enkelt fattas de också.
Vid sådana beslut blir reaktioner för stunden ofta eller alltid mycket negativa - men i efterhand, med lite distans till dem, brukar åsikterna svänga och politikerna istället lovprisas för sitt mod.

Börja om från scratch
I Virserum finns det inget mod alls med i spelet. Här finns bara partipolitik in absurdum.
Om det nu är så att Virserumsborna i gemen vill låta barnen och ungdomarna studera vidare på den egna hemorten, antingen i kommunal regi, eller i friskoleform, om föräldrarna vill det, om personalen på skolan vill det och framför allt eleverna själva vill det, så måste ju det accepteras.
Särskilt som underlaget räcker till, särskilt som det ekonomiskt inte spelar någon större roll.
Vi kan inte veta exakt att alla Virserumsbor är av den åsikten, eftersom någon folkomröstning inte genomförts, men sunda förnuftet säger att lokalbefolkningen vill ha kvar så mycket som möjligt av egen service, av affärer, kommunala myndigheter och liknande.
Om inte alla politiska partier kallar till snabba krismöten, diskuterar frågan från scratch igen och med alla medel försöker reparera skadan, så tror jag såret blir infekterat och krav på nya kommungränser intensifieras.

Skolkonkurrens
Jag har tidigare på denna plats förordat större och mer organiserat samarbete mellan Hultsfred och Vimmerby. Kommuner som jag ser har många gemensamma intressen. Jag kan inte förstå hur det å ena sidan propageras från i stort sett alla politiska håll, att vi måste bilda större regioner - och å andra sidan samarbetet mellan två små grannkommuner inte ens kan diskuteras, lätt överdrivet.
Gammalt groll, gymnasier och flygplatser och sjukhus och allt vad det var, ligger fortfarande och stökar i huvudet på många Hultsfreds- och Vimmerbybor. Men detta tror jag gäller främst hos den äldre generationen.
Jag tror de yngre ser sundare på saken och begriper att det är heltokigt att bygga om och till ett gymnasium för cirka 50 miljoner i Hultsfred och ett för 115 miljoner i Vimmerby. För att dessa i nästa ögonblick ska börja konkurrera om eleverna med varandra.

Veto mot kork
Tar inte lokalpolitikerna i Vimmerby och i Hultsfred tag i obehagliga saker, lyssnar de inte på exempelvis Virserumsborna och Storebroborna, så kommer det att bli en hjärtskärande söndring, som ingen, absolut ingen, tjänar på.
Det kan sluta med förskräckelse, behåll Båtbyggarskolan i Storebro, för den är symboliskt viktig för hela samhället, behåll skolkapaciteten i Virserum.
På ett gymnasialt plan måste samarbetet ske över kommungränserna för att elevunderlaget ska räcka till på ett vettigt sätt. För att säkerställa kvaliteten. Behåll gymnasierna i såväl Vimmerby som Hultsfred men bilda förbund och fördela utbildningar och elever, utgifter och inkomster. På ett grundskoleplan ska skolor behållas på de orter där det finns ett vettigt underlag, men även här finns möjlighet till okonventionella lösningar, exempelvis där elever bussas till vissa mindre orter istället för till centralorterna.
I Vimmerby bubblar gamla motsättningar mellan Sevede kommun och Vimmerby stad upp till ytan, i Hultsfred är det gamla bittra känslor från kommunsammanslagningen, som spökar. Mellan Virserum och Hultsfred.
Några frågeställningar som alla politiker i Hultsfred borde ställa sig; vad hade hänt om RockCity legat i Virserum? Hur är åsikterna bland socialdemokrater i Virserum? Hur mår (s) i Virserum? Hur fungerar friskolan Gyro i Hultsfred? Skulle den få vara kvar om den låg i Virserum?
När det handlar mer om symbolfrågor, än om stora besparingar, måste helt enkelt bygdeföreningar, samhällsinvånare, lokala näringsidkare och lokalbefolkningen få bestämma.
De måste få ett veto mot korkade beslut.

Alf Wesik