Yrvaket uppvaknande om statlig nedmontering måste ändå stödjas

Kommunalrådet i Vimmerby Micael Glennfalk (M), är besviken på styvmoderlig behandling från statens sida, beträffande statliga stöd och verksamheter. Han menar att kommunens åtaganden, vad gäller flyktingmottagning och tillhörande integrationsarbete, är direkt avhängigt den service som försäkringskassan och servicekontoret tillhandahåller. Det är ett lika riktigt som självklart konstaterande. Ungefär som att säga att det blir melodifestival nästa år också.

Ledaren2012-12-15 05:05
Detta är en ledare.

Det är tyvärr såväl sent som uddlöst. Det finns faktiskt anledning att använda rådets egna favoritargument i olika politiska diskussioner, nämligen att alla inte verkar ha bakgrunden riktigt klart för sig. "Du saknar nödvändiga basfakta."
Men som sagt, hans konstateranden, hur yrvaket rufsiga de än är, är helt riktiga. Landsbygdskommuner i allmänhet har under decennier tvingats åse hur de egna kommunerna effektivt dränerats statliga satsningar, statliga verk och myndigheter.
Och tyvärr Vimmerby kommun i synnerhet.

Sopa ihop resterna
Detta har varit en av de viktigare frågorna allt sedan tiden trion Bengt Johansson (C), Inge Schultz (S) och Glennfalks partiföreträdare, Leif Carlson, styrde och ställde i Vimmerby. Tack vare, eller snarare trots, sin ställning som fögderichef var detta en av de viktigare frågorna för socialdemokraternas ledare Inge Schultz.
Han var helt enkelt mäkta irriterad på ständiga resursneddragningar i Vimmerby. Inte bara på skattekontoret där han drabbades som chef, utan även ständiga "effektiviseringsåtgärder", "samordningsfördelar" och "utökad service", som i verkligheten var detsamma som service, fast på ett annat sätt.
Ja, egentligen "minsta möjliga service", om vi ska vara riktigt ärliga.
Det gällde såväl polisens verksamhet, som försäkringskassan, neddragning av tingsrätten, minskningar vad gäller arbetsförmedlingens resurser, samt indirekt statliga verksamheter som postens försämrade villkor, sjukhuset och ambulansen, brandkåren, osv osv.
Inge Schultz använde, med precis samma emfas, samma argument som kommunalrådet Glennfalk, fast givetvis anpassade till den tidens verklighet. Han såg tidigt den utvecklingen i samhället som nu egentligen inte bara blommat upp, utan snarare över. Där lokalpolitiker som Glennfalk nu försöker sopa ihop resterna.

Slut på velandet
Eftersom Schultz drev frågan då, faktiskt måttligt påhejad av de borgerliga halvsyskonen, kan den politiska diskussionen sägas vara precis densamma idag, fast exakt tvärtom.
Och kanske är detta en av orsakerna till att de statliga satsningarna i Vimmerby så länge varit så eftersatta, att det Micael Glennfalk strider för idag endast är de smulor som återstår efter åratal av nedmontering.
Övriga borgerliga ledamöter i den styrande alliansen ställer sig bakom kravet att tillskriva såväl integrationsminister Erik Ullenhag, som landshövding Stefan Carlsson, för att framföra kommunens synpunkter att servicekontoret måste få finnas kvar.
Vänsterflanken, med socialdemokraterna och vänstern, hänger med på Glennfalks brevskrivande, fast vill inte vara så nedrigt tuffa att de ställer ultimatum; alltså att minska antalet flyktingmottagningar om servicekontoret stängs igen. Det är ynkligt fegt av dem. För så är det, att trots att just flyktingmottagningen är en ömmande och i debatten oftast ytterst infekterad fråga - så måste alla förstå att allt hör samman. Glennfalk har självklart helt rätt när han säger att den ena statliga handen inte verkar veta vad den andra gör.
Han själv var inte politisk aktiv när frågan borde ha sjösatts, nämligen för årtionden sedan. De andra nuvarande partiledarna var inte verksamma i Vimmerbypolitiken de heller, så därför väntar vi oss ett helhjärtat engagemang nu, när vi till största delen redan har ett sorgligt facit att studera.
Inget velande, med undantag och paragrafer, som dagens vänster och socialdemokrater verkar pyssla med.

Negativ besparing
Tyvärr är det inte bara två statliga händer inblandade - det är statliga armar, statliga ben, statliga allt. Få tycks begripa att allt hör samman. Försäkringskassan är viktig för sjukhusens belastning, för kommunens sociala service, polisens arbete är viktigt för näringslivet, för invånarna, arbetsförmedlingen är viktig för försäkringskassan, och i en förlängning polisen. Och i yttersta förlängningen; samhället i stort.
Listan kan göras hur lång som helst. Jag har personligen inget emot att verksamheter, särskilt de skattefinansierade, ständigt är utsatta för granskning. De ska skötas perfekt eftersom de drivs med allas våra bidrag.
Det betyder ingalunda att de kan plockas bort, utan att det får konsekvenser som oftast i pengar räknat, är större än besparingen. Ganska mycket Ebberöds alltså.
Självklart hör allt samman, självklart ska alla ställa upp bakom alliansens plötsliga uppvaknande. Nu duger det inte längre som kommunledningen i Vimmerby, skriva doktorsavhandlingar om hur världsföretag drivs, styrelsemötena på Radisson Blu i Stockholm får helt enkelt vänta - nu är det verkstad som gäller.
Servicekontoret måste vara kvar och helst ska det utökas. Stöd kommunalrådet i hans kamp. Kommunen bör uppvakta inte bara landshövdingar, utan gärna statsministern, om infrastrukturpengar som glider regionen ur händerna, om polis och länsstyrelser allt längre bort från verkligheten. Om en rättvis fördelning av statliga myndigheter, om kvalificerade arbetstillfällen, ofta kvinnliga, om skatteintäkter - och därmed invånarnas trygghets- och servicenivå.
En sak bara på tal om statliga händer. Hur är det med den kommunala handen som ser till att taxi inte längre kan köra på icke arbestid, för att i nästa ögonblick överväga inköp av taxitjänster från Norrköping?
Negativ besparing, smaka på den, ekonomichefen.

Alf Wesik