Brittiska covidvarianten upptäckt i länet

Ett första fall av den brittiska varianten av covid-19 har nu konstaterats i Kalmar län.

"Det var bara en tidsfråga innan vi skulle få vårt första bekräftade fall i länet", säger smittskyddsläkare Lisa labbé Sandelin.

"Det var bara en tidsfråga innan vi skulle få vårt första bekräftade fall i länet", säger smittskyddsläkare Lisa labbé Sandelin.

Foto: Pressbild

Västervik2021-01-25 16:37

– Det var en tidsfråga innan vi skulle få vårt första bekräftade fall, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin i ett pressmeddelande från Region Kalmar.

Fallet har koppling till en resenär från Storbritannien som kom till Sverige strax före nyår. Smittspårningen har visat att fem personer i resenärens närhet sannolikt har blivit smittade men att smittkedjorna därefter brutits.

– Den bedömningen gör vi utifrån det som hittills framkommit i smittspårningen. Det finns naturligtvis en oro för att fler fall kommer att upptäckas i länet. Därför är det oerhört viktigt att gå och testa sig vid minsta symtom och har man varit i länder med nya varianter av viruset är det viktigt att testa sig och stanna hemma i sju dagar även om man är symtomfri, säger Lisa Labbé Sandelin.

Sedan december 2020 har det rapporterats om flera nya varianter av viruset. De nya varianterna kan vara mer smittsamma och analyser av deras egenskaper pågår fortfarande. 

Råd till allmänheten, från länets smittskyddsläkare:

Du som har kommit till Sverige från Norge, Storbritannien, Sydafrika eller Brasilien de senaste 14 dagarna behöver göra följande:

 Lämna PCR-prov så snart som möjligt (gäller även barn från förskoleklass och uppåt).

 Stanna hemma i minst sju dagar och undvik kontakt med andra.

 Även övriga i hushållet bör stanna hemma i väntan på provsvar.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar även en andra provtagning på den femte dagen efter avresan från Norge, Storbritannien, Sydafrika eller Brasilien.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!