Bygdegården: "Kanske kan genomföra marknaden"

Det har varit ett ansträngt år för bygdegårdarna. Och frågan är när de normala verksamheterna ska kunna komma igång igen.

Frödinge bygdegård. Föreningen vågar inte hoppas för mycket på 2021.

Frödinge bygdegård. Föreningen vågar inte hoppas för mycket på 2021.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2021-03-02 09:00

Frödinge bygdegårdsförening såg fram mot 2020. Då i början av 2020 såg bokningsläget riktigt lovande ut, kanske bättre än någonsin.

– Det var fullbokat fram till midsommar. Det hade gett intäkter på mellan 80 000 och 90 000 kronor. Hade det fortsatt så hade det varit ett riktigt kanonår, nu blev det ett riktigt skitår, summerar Curt Tyrberg, kassör i Frödinge bygdegårdsförening.

All verksamhet bara stannade av i mars och föreningen fick istället tänka om.

– Vi har fått ägna oss åt annat. Vi har planerat framåt och sökt bidrag för investeringar. Bland annat har vi byggt ett nytt diskrum och nu söker vi nya pengar för att renovera resten av köket, berättar Curt Tyrberg.

Föreningen har sökt både regionala och statliga bidrag. Dessutom har man fått ekonomiskt stöd från Sparbanksstiftelsen lokalt.

Hur oroliga har ni varit för just ekonomin när alla inkomster uteblev?

– Vi har väl hela tiden tänkt att det här ska vi lösa och faktiskt inte ens spekulerat i att det ska gå åt helsike. Men visst har det varit ansträngt, utgifterna finns ju kvar. Vi har gått igenom allt som el och fjärrvärme och strypt de utgifter som går att strypa. Men det är inte lätt.

Hur planerar ni framåt?

– Vi tror ju inte att det kommer att lätta den här våren. Möjligen kan det lossna lite till hösten. Förhoppningen är att vi ska ha fått fart på allt våren 2022.

Även Tuna bygdegårdsförening har haft ett tungt år. Föreningens kassör Ulf Svensson uppger att man gått minus med mellan 20 000 till 30 000 kronor under 2020. Dock är föreningen lyckligt lottad eftersom man har en ganska gedigen buffert och en lägenhet som hyrs ut permanent.

– Det ser något bättre ut än jag trodde, det är lägenheten som räddat oss, säger Ulf Svensson.

Den buffert som finns har föreningen lyckats bygga upp tack vare de mycket uppskattade julshowerna som föreningen arrangerade innan pandemin satte stopp 2020. Julshowerna gav intäkter på ett par hundra tusen kronor.

– Vi har gnagt ganska mycket, 70 000 till 80 000, på bufferten. Men tack vare den har vi inte varit oroliga. 

Om det blir någon julshow 2021 vet inte Ulf Svensson ännu, men han är tveksam. Däremot berättar han att pandemin fört med sig det goda att man lyckats lägga om golvet i stora salen, när bygdegården stått outhyrd.

När kassör Sture Johansson i Locknevi bygdegårdsförening ska summera 2020 kan han konstatera att man inte genomfört några av de aktiviteter som man brukar. Föreningens stora evenemang, Locknevi classic motor show, som brukar dra en publik på ett par tusen, ställdes in. Liksom det årliga midsommarfirandet, marknaden i augusti och nyårsfirandet.

– Vi brukar ha ett överskott, men i år blir det 150 000 kronor i mindre resultat. Det är förstås kännbart, men vi har inte varit riktigt oroliga. Ett sådant här år klarar vi. Bygdegården har renoverats löpande så några akuta åtgärder har vi inte behövt genomföra. Men det är klart skulle det fortsätta så här så tär det på resultatet.

Föreningen har liksom många andra sökt det statliga krisstöd som fördelades av Bygdegårdarnas riksförbund. Föreningen beviljades ett stöd på 100 000 kronor.

– Det var väldigt positivt även om det inte täcker hela förlusten.

Hur ser ni på 2021?

– Det är svårt att veta hur det ser ut. Vi har budgeterat för de aktiviteter vi brukar ha, men jag tror egentligen inte att vi kan arrangera något före midsommar. Vi kanske kan genomföra marknaden i augusti.

Locknevi när det inte är pandemi. Locknevi classic motor show brukar dra en publik på ett par tusen.
Locknevi när det inte är pandemi. Locknevi classic motor show brukar dra en publik på ett par tusen.
Bygdegårdarna

Vid årsskiftet 2020 – 2021 var 1 444 bygdegårdar, bystugor eller liknande anslutna till Bygdegårdarnas riksförbund. Nio av tio bygdegårdar drivs av en ideell förening. Riksförbundet uppskattar att föreningsmedlemmarna lägger ner drygt en miljon ideella arbetstimmar per år. Det motsvarar 887 årsarbeten. Under ett normalt år hyrs landets bygdegårdar ut mer än 290 000 gånger till föreningsmöten, studiecirklar, fester och mycket annat.

Källa: Bygdegårdarnas riksförbund

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!