Efter första fallet: "Gått över på distansundervisning"

I onsdags kom nyheten att första fallet av covid-19 bekräftats på Vimarskolan. Under fredagen inleddes distansundervisning för en klass.

"Det är en stark uppmaning till vårdnadshavare att hålla elever och barn hemma minst två symtom-fria dagar efter att de har varit sjuka." säger barn- och utbildningschefen Ola Karlsson.

"Det är en stark uppmaning till vårdnadshavare att hålla elever och barn hemma minst två symtom-fria dagar efter att de har varit sjuka." säger barn- och utbildningschefen Ola Karlsson.

Foto: Ivonne Svahn

Vimmerby2020-11-13 15:29

– Än så länge så vet vi inga fler fall, utan det vi fortfarande vet är att det finns ett bekräftat. Däremot så har vi gått över på distansundervisning för en klass från och med idag. Det är en kontinuerlig dialog med smittskyddet som har kontakt med rektor på skolan, säger Ola Karlsson, barn - och utbildningschef.

Distansundervisningen är planerad att fortgå under en veckas tid. Att snabbt växla har gått bra enligt Karlsson, som berättar att skolor i kommunen under våren förberedde sig på distansundervisning:

– Nu blev det aldrig att vi gjorde det, men det innebär att det finns en beredskap och planering för det vilket gjorde att rektor kunde trycka på den knappen och gå över till distansundervisning från en dag till en annan för en klass. 

Kan det bli aktuellt för fler klasser att få distansundervisning?

– Det kan det bli, det har helt att göra med smittsituationen och spridningen. Det är inte bara rektor på Vimar, utan samtliga rektorer följer ju givetvis utvecklingen av sjukfrånvaro både bland medarbetare och elever dagligen och det är utifrån de bilderna som man kanske måste fatta vissa beslut.

Han uppmanar vårdnadshavare och elever att vara noga med att stanna hemma i ytterligare två symtom-fria dagar efter sjukdom. 

– Vi kan se att det finns tendenser med att det börjar slarvas med det. Det är otroligt viktigt att det hålls med de två symtom-fria dagarna innan eleven eller barnet kommer tillbaka till verksamheten. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!