Fiberprojekt blir av till slut: "En välkommen julklapp"

Det så kallade Sevedeprojektet där flera hundra hushåll på landsbygden i nordvästra delen av Vimmerby kommun ska få tillgång till fiber, blir nu av.

Per Samuelsson ser beskedet om fiber som en välkommen julklapp till hela bygden.

Per Samuelsson ser beskedet om fiber som en välkommen julklapp till hela bygden.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2020-12-04 09:32

Det framgår ur ett pressmeddelande från Vimmerby kommun på fredagen.

Vimmerby Fibernät AB har under året, tillsammans med Sevede fiberförening, arbetat för att komma vidare med det så kallade Sevedeprojektet, vilket gått i stå då tidigare fibernätsbyggare dragit sig ur processen.
Men nu står det alltså klart med en utbyggnad av fibernätet i Vimmerby kommun sedan Vimmerby Fibernät AB fått klartecken att ta över projektet och fullfölja byggnationen. Under november kunde konstateras att man fått tillräckligt många beställningar från fastigheter med permanentboende samt att projekttiden förlängs till hösten 2022.

– Jag är väldigt glad över det här beskedet. Vi började jobba med projektet 2013 och har haft många motgångar under vägen, men nu är vi äntligen i mål. Det känns som en välkommen julklapp för hela bygden, säger Per Samuelsson som är ordförande för Sevede Fiber ekonomisk förening.

Torbjörn Svahn är VD för Vimmerby Fibernät AB kommenterar beskedet så här.

– Vi kommer nu att påbörja projekteringen av nätet med sikte på att färdigställa anslutningarna till kunderna senast under hösten 2022. Finns det kunder inom området som ännu inte beställt så finns det fortfarande lite tid kvar för efterbeställningar, säger Torbjörn i ett pressmeddelande.

– Tack vare en tillräckligt hög anslutningsgrad får vi nu möjlighet att ta del av det bidrag kommunen beviljats för fiberutbyggnad inom Sevedeprojektet. Det har varit en förutsättning för att kommunen och Vimmerby Fibernät ska kunna gå in i projektet, säger Ola Gustafsson, Styrelseordförande Vimmerby Fibernät AB i ett pressmeddelande.

– Från kommunens sida är vi naturligtvis glada över att nu kunna ta ytterligare steg mot en utbyggnad av fibernätet och därmed kunna erbjuda fler hushåll och företag bredbandsfiber. Mycket arbete kvarstår för att täcka hela kommunen men där är vi helt beroende av att staten skjuter till mer medel, säger Jacob Käll, kommunstyrelsens ordförande i ett pressmeddelande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!