Folkhälsosamordnaren: "Vi jobbar med frågorna"

Det finns inte en kommunal handlingsplan mot självmord i Vimmerby. "Men vi arbetar med frågorna", säger folkhälsosamordnaren Anders Degerman.

Vi har utbildat hundratals personer i första hjälpen vid mental ohälsa, säger Anders Degerman, folkhälsosamordnare i Vimmerby kommun.

Vi har utbildat hundratals personer i första hjälpen vid mental ohälsa, säger Anders Degerman, folkhälsosamordnare i Vimmerby kommun.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2021-03-02 06:00

Vimmerby har inte den kommunala handlingsplan som Suicide Zero efterlyser. Enligt folkhälsosamordnaren Anders Degerman är det inget som står på dagordningen:

– I alla fall inte nu. Men jag säger inte att det inte kan bli aktuellt framöver. Vi jobbar med frågorna som har att göra med att förebygga självmord. En insats är att utbilda hundratals personer i första hjälpen vid psykisk ohälsa, säger han.

Coronan har lagt hinder i vägen för fortsatta kurser i MHFA (mental health first aid).

– Men nya utbildningar är aktuella till hösten, bland annat i samverkan med föreningar och med näringslivet, säger Anders Degerman.

Hur ser du på Suicide Zeros krav?

– Deras arbete är viktigt, vi har anlitat dem som föreläsare och det är bra att de påpekar behoven, så ingen slappnar av i arbetet. Sen kan det finnas en övertro på handlingsplaner. Det är förstås ingen nackdel att ha en sådan, men det viktiga är ändå att det finns en genomtänkt strategi, svarar Anders Degerman och fortsätter:

– Det är många planer som ska fram, inte minst inom folkhälsoarbetet.

I Vimmerby är en folkhälsoplan från utvecklingsavdelningen där Anders Degerman arbetar på väg fram. Den har behandlats i kultur- och fritidsutskottet och kommer troligen upp i hela kommunstyrelsen inom några veckor, räknar han med:

– För att förhoppningsvis kunna tas i kommunfullmäktige under våren. Planen har ett avsnitt om psykisk hälsa, där suicidprevention finns med, avslutar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!