Gudrun stormar mot ministersvaret

Bron över Emån vid Stora Aby har kommit att bli en symbol för infrastrukturen i hela Kalmar län. Eftersatt, sammanfattar riksdagsledamot Gudrun Brunegård (KD).

Bron vid Stora Aby har kommit att bli ett slagträ i debatten om hela infrastrukturen i Kalmar Län. Efter ett möte på bron, med berörda, har Gudrun Brunegård (KD) tagit frågan till riksdagen.

Bron vid Stora Aby har kommit att bli ett slagträ i debatten om hela infrastrukturen i Kalmar Län. Efter ett möte på bron, med berörda, har Gudrun Brunegård (KD) tagit frågan till riksdagen.

Foto: OLOF CARLSON

Målilla2021-03-01 16:00

För några veckor sedan, mitt i smällkalla vintern gjorde hon ett besök på den avstängda bron, som förvisso repareras hjälpligt men kommer att klassas ner. Hon träffade då ett antal företagare som alla drabbas av att bron inte går att använda.

Efter besöket riktade Gudrun Brunegård en direkt fråga till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S), om vad han tänker göra för att infrastrukturen i sydöstra Sverige, och Kalmar län ska uppgraderas i kommande transportplan 

– Men jag är ganska besviken över svaret, säger Gudrun Brunegård. Det är närmast ett ickesvar. Inte med ett ord medger han att länet lider av att underhållet är eftersatt.

– De Gröna näringarna är lite av Kalmar Läns signum, säger hon. Menar man allvar med talet om Matlandet Sverige, måste man se till att jordbrukets transporter fungerar. 

En ny nationell Transportplan att göras och den omfattar en satsning på 700 miljarder kronor, sa Tomas Eneroth i sitt svar. Väl fungerande transporter är viktiga för människor möjlighet att a sig till jobb och skola. Men också för industrins produkter.

Han berättade som en storsatsning på väg och järnväg, totalt 164 miljarder.

– Den nationella transportplanen kommer att sätta fingret på de åtgärder som behöver prioriteras, svarade Eneroth vidare. "Det finns stora önskemål från hela landet.

– Jag sätter stort värde i att lyssna in önskemål från alla aktörer, såsom regioner, kommuner, och näringsliv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!