Guldsmedsrånet: Tingsrätten meddelar domen

Två av de tilltalade i guldsmedsrånet frikänns helt från anklagelserna om rån, medan två döms till fängelse. Under fredagen meddelades Kalmar tingsrätts dom i målet.

Under fredagen kom domen i fallet rörande rånet mot en guldsmedsbutik i Vimmerby.

Under fredagen kom domen i fallet rörande rånet mot en guldsmedsbutik i Vimmerby.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2021-07-23 11:46

Det är en 25-årig man som döms till tre års fängelse för rån och märkesförfalskning.

Den andra mannen som döms till fängelse är 23 år gammal och döms för förberedelse till rån och medhjälp till rån samt ringa narkotikabrott. Han döms till ett års fängelse. 

25-åringen och 23-åringen ska solidariskt betala skadestånd på 21 325 kronor till brottsoffret. 

En 18-årig man döms till skyddstillsyn för förberedelse till rån, men frias från anklagelserna gällande grovt rån. En 20-årig man som endast stått åtalad för förberedelse till rån döms för det och straffet blir skyddstillsyn samt 140 timmar samhällstjänst. 

Däremot frias en 29-årig man helt från misstankarna om grovt rån och förberedelse till rån. Han döms emellertid för ringa narkotikabrott och ringa dopingbrott.

Åklagaren yrkade på att männen skulle dömas för grovt rån men tingsrätten bedömer det som rån av normalgraden. Anledningen till det är att det inte utövats livsfarligt våld och målsägande har inte tillfogats någon svår kroppskada. Tingsrätten skriver i domen att visserligen har det varit två gärningsmän vid rånet, men den målsägande har inte blivit berövad sin frihet och det var inte ett riktigt vapen som användes. 

En del i att åklagaren yrkade på grovt brott var det höga värdet på godset som tillgreps. Men tingsrätten finner inte att ett värde på en miljon kronor innebär att brottet ska bedömas som grovt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!