Gamla planer på flygby överges – nu blir det solceller

De gamla planerna på en flygby vid Hultsfreds flygplats överges. I stället ska det bli ännu en satsning på solceller.

Ytterligare en solcellspark kan vara på gång utanför Hultsfred. De gamla planerna på en flygby får ge vika, för satsning på solceller i stället.

Ytterligare en solcellspark kan vara på gång utanför Hultsfred. De gamla planerna på en flygby får ge vika, för satsning på solceller i stället.

Foto: Pressbild

Hultsfred2022-01-19 13:00

Nu vill markägaren att kommunen river upp den gamla detaljplanen, som togs fram enkom för att skapa den här flygbyn. Planen öppnar för småhusbebyggelse som hangarer och liknande. Idén var att flygintresserade sommargäster skulle köpa in sig och kunna flyga hela vägen fram till sommarstugan.

Men det blev inget av med flygbyn. Planerna tog form för många herrans år sedan men nu går planerna definitivt i papperskorgen. I stället vill markägaren använda marken för en solcellspark, som då blir närmsta granne med den planerade solcellsparken på flygplatsen. Det här betyder solcellspark nummer tre i närheten av Hultsfred. Ja kanske till och med fyra, om man räknar in tankarna kring Södraområdet som också varit på tapeten. 

Sedan tidigare har ETC Sol presenterat sin planer på att bygga en på Kiras Öken, och Flygplatsbolaget tillsammans med ett annat företag jobbar för en solcellspark på flygplatsen.

– Mera konkreta detaljer kring den nya solcellsparken kommer att presenteras längre fram, säger kommunalrådet Lars Rosander (C), som vill hålla på sekretessen ett tag till.

Kommunstyrelsen, som tittat på ärendet, föreslår att fullmäktige godkänner att den gamla detaljplanen rivs upp, och att det blir möjligt att använda marken till solceller i stället för flygby.

– Vi fick ta över ärendet från miljö- och bygg, säger oppositionsrådet Tomas Söreling (S). De ville inte fatta något beslut i frågan. Men vi kan motivera vårt beslut med att det är på önskan från markägaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!