Klart: En miljon till extra satsning på läsning

Barn- och utbildningsnämnden satsar nästa år en miljon kronor på ett läsprogram med målet att alla ska kunna läsa när de går ut första klass.

En miljon extra till ett särskilt program för att skolbarn ska lära sig att läsa- och skriva i årskurs ett är en viktig del i barn- och utbildningsnämndens budgetförslag för 2021.

En miljon extra till ett särskilt program för att skolbarn ska lära sig att läsa- och skriva i årskurs ett är en viktig del i barn- och utbildningsnämndens budgetförslag för 2021.

Foto: Jonas Ekströmer

Vimmerby2020-10-22 11:30

Det beslutade nämnden på onsdagen när man lade fram sitt förslag hur de nya 4,7 miljoner kronor nämnden fått i utökad ram ska fördelas.

Mest pengar, drygt 1,5 miljoner går till att täcka ett underskott i de interkommunala ersättningarna, pengar kommunerna betalar till varandra för elever som väljer gymnasieutbildningar utanför den egna kommunen.

– Det är ett stort hål vi inte klarar på annat sätt, vi för också över en miljon från gymnasiets eget överskott så det blir totalt 2,5 miljoner till det. Det täcker inte riktigt, underskottet ligger just nu runt 3,5 miljoner så vi behöver ändå jobba för att framför allt få fler elever utifrån att söka sig till Vimmerby Gymnasium, i det sammanhanget är bra transportförbindelser viktigt. Det har vi mellan en del grannkommuner, sen är det sämre med andra, exempelvis Kinda, säger Peter Karlsson (C) ordförande i nämnden.

Nämndens beslut innebär också att 680 000 kronor används till fortsatta hyra av paviljonger för att klara ett ökat antal elever på Vimarskolan.

– Vi ser att elevantalet minskar igen om tre-fyra år. Därför är paviljonger en bra lösning, säger Peter Karlsson.

750 000 kronor satsas på en utökning av skolsköterskorna med en tjänst på 80 procent.

– Det är för HPV-vaccineringen nu även erbjuds till pojkar, säger han.

740 000 kronor går till en utökning på Campus för att öka antalet studenter och ha tillräckligt med lokaler för det.

Inom förskolan görs en omfördelning för att få till en ny tjänst som specialpedagog på 0,8 procent.

Samtidigt väljer nämnden också att dra igång läs- och skrivprogrammet i F1- och första klass näst höst. Det är en särskild satsning som innebär flera nya tjänster i grundskolan med målet att alla elever ska kunna läsa när de går ut första klass.

– Forskningen visar att lära man sig att läsa tidigt lyckas man bättre under hela skoltiden och det känner vi att vi vill satsa på nu, säger Peter Karlsson.

Den miljon som nu avsätts avser höstterminen 2021. Därefter blir den årliga kostnaden två miljoner.

– Tanken är att det här ska vara permanent, säger han.

En förutsättning för att fördelningen ska bli verklighet är att de föreslagna budgetramarna går igenom i fullmäktige den 16 november. Därefter tas detaljbudgeten upp i december.

Socialdemokraterna valde att inte delta i nämndens beslut eftersom man avser att lämna ett eget budgetförslag senare.

Peter Karlsson (C) är ordförande i barn- och utbildningsnämnden som nu fördelat de 4,7 miljoner nämndens väntas få i utökad budgetram nästa år.
Peter Karlsson (C) är ordförande i barn- och utbildningsnämnden som nu fördelat de 4,7 miljoner nämndens väntas få i utökad budgetram nästa år.
Karta: Vimmerby kommun
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!