Kollo i coronatider: Mer fokus på naturen och skapandet

Efter en oviss vår och efter att ha rådgjort upprepade gånger med Folkhälsomyndigheten blev det grönt ljus för kolloverksamheten i Salsnäs, Åkarp och Lixerum. Nya ungdomar har hälsats välkomna.

När deltagarna inte kan åka till Astrid Lindgrens Värld skapade man sin egen sagopark med Madicken, Prussiluskan , Kling och Klang bland annat.

När deltagarna inte kan åka till Astrid Lindgrens Värld skapade man sin egen sagopark med Madicken, Prussiluskan , Kling och Klang bland annat.

Foto: Privat

Målilla2020-07-09 10:00

Leva Plus AB bedriver kolloverksamhet för funktionsnedsatta i både Salsnäs, utanför Målilla, Åkarp i Lönneberga och Lixerum i Mariannelund – men precis som vanligt är det förstås inte. Coronaviruset har tvingat fram vissa åtgärder.

– Vi har anpassat oss efter restriktionerna, bland annat är grupperna mindre. Det brukar vanligtvis inte vara fler än 12-14 deltagare per grupp och lika många ledare, men nu har vi minskat grupperna ytterligare. Föräldrarna lämnar utomhus, undviker närkontakt och framför allt träffar vi inte utomstående som vi brukar vid uppträdanden och utflykterna är inställda, säger Eva Remnert.

Föreståndare Oskar Remnert tillägger:

– Nu håller vi oss i och omkring lägergårdarna, där vi kan vara tillsammans och använda oss av miljön, med naturen, skogen och sjöar alldeles intill.

Våren har varit oviss, inte minst sett utifrån reserestriktionerna.

Hur kände ni inför det, att kollot kanske skulle behöva ställas in för första gången sedan starten 2001?

– Det var naturligtvis nervöst innan vi visste hur det skulle bli. Flera gånger har vi varit i kontakt med Folkhälsomyndighetens rådgivning. Det anses vara en prioriterad grupp, som behöver den här typen av aktiviteter. Särskilt i en tid när det mesta annat varit inställt. Så nu känns det jättebra, säger Eva Remnert.

Under veckan är en ny grupp deltagare på plats, som sägs värdesätta att traditionen bevaras. Vissa har tillbringat en vecka i Småland under somrarna i uppemot tio år.

– De längtar jättemycket till sommaren och kollot. För många är det här deras liv, att få komma bort till en annan plats med jämnåriga, knyta nya band med kompisar, vara med om spännande upplevelser och hitta på roliga saker som att fiska och bada med ledarna, säger Eva Remnert.

– Vi gör egentligen det mesta av det vi brukar göra, men har mer fokus på skapandeprocessen och byggt vidare på teater, musik och sång, radio och film i ett större format, säger Oskar Remnert.

Det har förstås underlättat och spelat in att det rör sig om unga människor, som normalt sett inte tillhör någon riskgrupp.

– Då var det värre med mig och min man Arne, vi tillhör ju den så kallade ålders-riskgruppen, säger Eva. Men vi testade oss i slutet av maj och vi visade oss ha antikroppar mot coronaviruset båda två, annars hade vi inte kunnat vara med här i år.

Så här i coronatider har man satt mer fokus på skapandeprocessen och byggt vidare på teater, musik och sång, radio och film i ett större format på kollot i Salsnäs.
Så här i coronatider har man satt mer fokus på skapandeprocessen och byggt vidare på teater, musik och sång, radio och film i ett större format på kollot i Salsnäs.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!