Lastbilen brakade in i trädgård - stor dieselläcka

Lastbilsolyckan i Järnforsen på fredagskvällen orsakade ett omfattande saneringsarbete, sedan en bränsletank gått sönder och börjat läcka.

Den ramponerade lastbilen blev stående halvvägs in i en villaträdgård. I samband med olyckan uppstod ett omfattande bränsleläckage. En okänd mängd rann ut ur fordonet tankar. Kanske upp emot 800-900 liter.

Den ramponerade lastbilen blev stående halvvägs in i en villaträdgård. I samband med olyckan uppstod ett omfattande bränsleläckage. En okänd mängd rann ut ur fordonet tankar. Kanske upp emot 800-900 liter.

Foto: Räddningstjänsten

Järnforsen2022-01-22 11:24

– Det läckte riktigt rejält när vi kom dit, säger Ulf Bowein vid räddningstjänsten i Hultsfred. Men vi lyckades till slut stoppa läckan, men lätt var det inte. Eftersom det var en utländsk lastbil saknade vi manualer till hur bränslesystemet var konstruerat.

Han berättar att lastbilen hade en extratank på 1 000 liter, som automatiskt pumpade över till den "vanliga" 500-literstanken. 

Olyckan inträffade tidigt på fredagskvällen, lastbilen kom på Videbrovägen, riksväg 27, och körde först tvärs över en refug och vek ner trafikmärkena. Sedan 200 meter längre fram gick lastbilen av vägen och brakade in i en villaträdgård, där den blev stående med hytten och framänden inne genom häcken, och muren.

I samband med detta började tanken att läcka, och dieseln rann i floder på asfalten i diket. Men Ulf Bowein tror att man lyckades få upp det mesta.

Så snart lastbilen bärgats, var också en grävmaskin på plats och började gräva upp förorenade massor inne i trädgården. Att få bort lastbilen var en förutsättning för att komma igång med saneringen.

Exakt hur mycket bränsle som runnit ut är dock oklart, men Ulf Bowein berättar att av den totala kapaciteten på 1 500 liter, var det 400 liter kvar.

– Men då vi vet vi inte hur långt han kört sedan han tankade, säger Bowein.

Även polis kallades till platsen och de fattade snabbt misstankar mot chauffören, som togs med för provtagning. Chauffören är nu misstänkt för rattfylleri.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!