Lindqvist fångar Kisa i ny bok - "Han älskar sin bygd"

En fotbollsklubb och ett samhälle, händelserna och människorna. Med en ny bok i bagaget har Torbjörn Lindqvist förevigat stora delar av Kisa BK:s historia - och lite därtill.

En bok om Kisa BK:s historia - och så samhällets utveckling på det. Med sin nya bok förevigar Torbjörn Lindqvist berättelser och människor från dåtiden.

En bok om Kisa BK:s historia - och så samhällets utveckling på det. Med sin nya bok förevigar Torbjörn Lindqvist berättelser och människor från dåtiden.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2020-09-25 21:00

"Ingenting är större bara för att det händer i Rom", konstaterar den tidigare Corren-reportern när vi slår oss ned för ett samtal några minuter innan fredagens boksläpp. Citatet kommer från en av Kisas största författare någonsin Walter Ljungquist - ett citat vars innebörd Torbjörn Lindqvist tagit fasta på i sitt eget författarskap. För drygt ett år sedan djupdök han återigen ner i de historiska arkiven. Nu är boken "Inspel och motlägg. Fotboll och samhälle" ett faktum.

– Gräv där du står är väl en devis som jag har jobbat lite efter. Jag har läst urklippsalbum efter min pappa Göte som var engagerad i Kisa BK (KBK), hans dagböcker och berättelser om föreningen. Jag har ägnat mycket tid åt Kisas historia och att läsa gamla tidningar - och så har jag skrivit ned många av mina egna minnen förstås, förklarar Lindqvist.

undefined
Här pratar Torbjörn Lindqvist om ett av hans första minnen från fotbollen, att han ville bli som Sven-Erik Karlsson, målvakt i Malexander. Karlsson närvarade i publiken vid boksläppet.

För fem år sedan gjorde han klubbens 50 första år tillgängliga tillsammans med den nära vännen Leif Johansson. Den här gången har han jobbat på egen hand och fångat de många berättelserna mellan åren 1956 och 2005.

– Genom att växla händelser inom föreningen med samhällets utveckling har målet varit att beskriva hur Kisa gått från en liten handelsby till en väldig expansion - med nya industrier och bostadsområden. Mycket av det jag beskriver är känt sedan tidigare men har nog fallit i glömska för många.

Är det någon detalj ur boken som fastnat hos dig?

– Ja, det är nog när den första killen från KBK blir värvad till Åtvidaberg (ÅFF) i slutet av 1950-talet. Han heter Berndt Söderström och kommer att bli en väldigt duktig fotbollsspelare. Han är sedan lagledare när ÅFF vinner SM-guld.

undefined
En av de många fotbollsspelarna som omnämns i boken är Berndt Söderström, här med hustrun Gun-Britt. "Det ska bli intressant att läsa", konstaterade han vid boksläppet.

I publiken, när Lindqvist efter vårt samtal presenterar sin bok, sitter just Berndt Söderström - 82 år gammal.

– Det är väldigt trevligt att jag är omnämnd i boken. Det är ju verkligen nostalgi för mig och det ska bli mycket intressant att få läsa den, förklarar han och fortsätter:

– Tiden i ÅFF är absolut en höjdpunkt i livet. Det blev många internationella matcher mot lag som Bayern München.

Karin Almlöf, vars förlag ger ut den nya boken, är en av de få som hittills läst berättelserna

– De är så varmt framställda. Alla människor och samhället i stort berättas med sån kärlek och värme, konstaterar förläggaren och avslutar:

– Han är en medmänniska som känner för sin bygd och älskar den, det märks verkligen.

undefined
Den lokala förläggaren Karin Almlöf ger ut den nya boken. "Berättelserna är så varmt framställda", konstaterar hon.
Under fredagen släpptes boken "Inspel och motlägg. Fotboll och samhälle" med coronasäkert avstånd och med ett begränsat antal besökare på biblioteket.
Under fredagen släpptes boken "Inspel och motlägg. Fotboll och samhälle" med coronasäkert avstånd och med ett begränsat antal besökare på biblioteket.
Karta: Biblioteket Kisa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!