Miljonsatsning ska ge 90-åriga parken ett rejält lyft

I dagarna påbörjas arbetet med att öka tillgängligheten och höja servicenivån i Norra Kvills Nationalpark. En investering som kommer landa på upp emot en miljon kronor.

Entrén till Nationalparken ska få ett rejält lyft. Här ska ett trädäck byggas och tavlor med information om parken sättas upp. Det är en del i investeringar på nästan en miljon kronor som ska göras.

Entrén till Nationalparken ska få ett rejält lyft. Här ska ett trädäck byggas och tavlor med information om parken sättas upp. Det är en del i investeringar på nästan en miljon kronor som ska göras.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby2020-09-25 18:07

Norra Kvills Nationalpark har registrerat ett tapp i antal besökare i coronatider.

– Jag upplever att fler svenskar hittat hit, men frånvaron av tyska besökare är markant, säger Jerry Svensson som är reservatsförvaltare.

Inför nästa säsong kommer parken liksom landets totalt 30 Nationalparker få ett rejält lyft via investeringar på upp emot en miljon kronor.

– Det är den största satsningen som har gjorts i parken på tid och evigheter.

Syftet med investeringen är att besökare ska få en mer trivsam upplevelse och att parken ska bli tillgänglig för fler.

– Det görs en gemensam satsning över hela landet på att ta fram enhetliga skyltar för information i parkerna och en tydlig markering på lederna, säger Jerry Svensson. 

undefined
Reservatsförvaltare Jerry Svensson vid de nya markeringarna för lederna i parken som ska vara gemensamma för alla nationalparker i landet framöver.

I Norra Kvills Nationalpark läggs mycket krut på det nya entréområdet.

– Vi har redan gjort en ny uppgång med mindre lutning och bättre underlag så man kan ta sig upp med rullstol till det nya entréområdet. Det är beläget där själva parken börjar så att man även som rullstolsburen kan få en känsla av hur det är att uppleva skogen. Vid entréområdet kommer ett stort trädäck att byggas där skyltar med information om Norra Kvill i synnerhet och Nationalparker i allmänhet kommer finnas, säger Jerry Svensson.

Terrängen som leder upp till själva parkområdet och lederna är väldigt kuperad och svårtillgänglig. Vissa åtgärder ska vidtas där också.

– Det finns restriktioner för vilka ingrepp som får göras i naturen där så det går inte att handikappanpassa den helt. Däremot kommer vi att ta bort en del klappersten och byta ut det mot moränmaterial så att även den som har lite svårare att gå får en möjlighet att ta sig upp till området vid Stora Idgölen och få uppleva naturen där.

I parken kommer även nya skyltar med information sättas upp på intressanta platser och flera bord och bänkar tillkommer.

– Dessa kommer transporteras upp med helikopter om ett par veckor. Det blir en utmaning, säger Jerry Svensson.

undefined
Rastplatsen ska få ett rejält ansiktslyft och dessutom ska det byggas vindskydd för gäster som vill övernatta.

En stor del i satsningen görs även på serviceinrättningar.

– En ny toalett och miljöstation ska göras. Dessutom ska rastplatsen på Näckön fräschas upp med ny eldstad och ett vindskydd där man kan övernatta. Totalt landar investeringen på nästan en miljon och drömscenariot är att allt ska stå klart till sommaren, säger Jerry Svensson.

Det ska bli lättare att ta sig upp till den fina naturen i parken för besökare framöver.
Det ska bli lättare att ta sig upp till den fina naturen i parken för besökare framöver.
Karta: Norra Kvills nationalpark
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!