Golfbasen: "Spela bara med personer från hushållet"

Golfen har klarat sig lindrigt undan i spåren av pandemin. Men med den personliga lockdown som Region Östergötland rekommenderar ställs östgötagolfen inför nya utmaningar. "Från golfens sida ställer vi upp fullt ut på det som rekommenderas", säger Staffan Johansson, ordförande i Östergötlands golfförbund.

Staffan Johansson är ordförande i Östergötlands Golfförbund och uppmanar nu golfspelarna att följa rekommendationerna.

Staffan Johansson är ordförande i Östergötlands Golfförbund och uppmanar nu golfspelarna att följa rekommendationerna.

Foto: Peter Calén/Thomas Augustsson

Golf2021-05-01 15:30

Tävlingarna inom golfen har varit inställda under ett års tid – men verksamheterna i övrigt har kunnat vara öppna. Men när Region Östergötland gått ut med rekommendationer om en personlig lockdown under två veckors tid måste golfklubbarna i Östergötland anpassa sig ytterligare. 

– Det här leder till funderingar och reflektioner. Men vi måste följa den rekommendation som Region Östergötland går ut med, säger Staffan Johansson.

I praktiken innebär det att all gruppverksamhet hos golfen skjuts på framtiden både för barn och vuxna. Rekommendationen är också att man endast får spela golf ensam eller med personer i sitt hushåll. 

– Golfen har tagit ett jättestort ansvar under pandemin och har varit en positiv faktor för många. I och med att vi tagit det ansvar vi gjort har vi kunnat hålla öppet. Nu är vi i ett ännu skarpare läge och då finns det bara en sak att göra, och det är att följa rekommendationerna. Det handlar om att hålla oss ifrån det vanliga mönstret i 14 dagar för att minska smittspridningen. Men man kan fortfarande vara på golfbanan om man följer de rekommendationerna som finns, förklarar Johansson. 

Direktiven från förbundets sida är alltså att golfklubbarna ändå kan hålla öppet som vanligt.

– Sedan finns det restriktioner på hur många som kan vara i en restaurang eller shop. Det förutsätter vi att det följs väldigt bra i dag. Sedan kan man fortfarande gå till rangen och träna och gå ut på banan för att spela. Skillnaden är att du bara göra det med dem i det egna hushållet, säger Johansson och fortsätter: 

– Jag har pratat med ett antal klubbar nu efter lunch och alla förstår och ställer upp på det här. Det som de dock är bekymrade över är att det finns grupperingar som har svårt att förstå allvaret i det. Nu går klubbarna ut med information till sina medlemmar. Men vi måste förmedla ett gemensamt budskap fån golfens sida om vad som är acceptabelt och inte. 

Tycker du det är rätt med en personlig lockdown i detta läge? 

– Vi kan inte göra någon annan bedömning än den Region Östergötland har gjort. Har de tagit ett beslut om en lockdown tycker vi att det är rätt. Från golfens sida ställer vi upp fullt ut på det som rekommenderas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!