Smittspridningen klingar av allt mer

Antalet bekräftade fall av covid-19 i Kalmar län har stigit med nio så här långt den här veckan. Norra länet har varit helt förskonat från nya fall en längre period.

Antalet nya fall av covid-19 håller sig fortsatt på en låg nivå i länet.

Antalet nya fall av covid-19 håller sig fortsatt på en låg nivå i länet.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vimmerby2020-09-18 18:00

Region Kalmars statistik över bekräftade fall av covid-19 i länet visade att tre nya fall bekräftats på fredagen. Det är tredje dagen i följd som antalet nya fall ligger på den nivån.

Antalet bekräftat smittade är därmed uppe på 881 fall totalt. 182 av dem har upptäckts genom så kallade självtester. Samtliga tre aktuella nya fall har påvisats den vägen. De tre nya fallen härrör samtliga till de sydligare delarna av Kalmar län.

Kommunvis ligger Västervik kvar på 120 fall, Vimmerby på 46 och Hultsfred på 44. Det senaste fallet som konstaterades i Vimmerby var den 9 september, alltså drygt en vecka sedan. I Västervik upptäcktes senaste fallet den 5 september, och i Hultsfred den 8 september. 

Antalet patienter som vårdas på sjukhus i länet är fortfarande en.

Det innebär att Kalmar län återigen har relativt låg smittspridning. Risken för lokala utbrott är dock fortsatt hög och det är viktigt att alla hjälps åt att följa rekommendationerna för att läget ska fortsätta vara lugnt, uppmanar Länsstyrelsen i sin rapport om den förenklade lägesbilden de sammanställer varje vecka utifrån information från berörda parter i regionen.

I veckan kom besked från regeringen om förestående lättnader i restriktionerna gällande besök på äldreboenden.

– Det förs en diskussion vad vi behöver stötta och hjälpa och kommunerna med angående de nya riktlinjerna kring detta, säger Mattias H Larsson på Länsstyrelsen i Kalmar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!