Blåsigt väder att vänta • Då kommer solen

Det väntas bli blåsigt i vårt område under onsdagskvällen, men fullt så starka vindar som ovädret bjöd på i början av veckan ser det inte ut att bli.

Torsdag och fredag ser ut att bjuda på klart väder och solsken i vårt område, enligt meteorologen Erik Höjgård-Olsen.

Torsdag och fredag ser ut att bjuda på klart väder och solsken i vårt område, enligt meteorologen Erik Höjgård-Olsen.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2022-01-19 17:00

Erik Höjgård-Olsen är meteorolog på SMHI och berättar att man gått ut med en gul varning för vind, men det gäller norra Götaland och sydvästra Sveland. Där ingår varken Vimmerby eller Hultsfred.

– För Kalmar län och Vimmerby väntas det bli blåsigt. Vinden kommer att tillta ikväll och gå från friska vindbyar till hårda vindbyar på ungefär 15-18 sekundmeter. Det kommer upplevas som blåsigt, men jag tror inte att vindstyrkan kommer utgöra någon fara för samhället, säger Höjgård-Olsen. 

Eon gick ut med ett pressmeddelande på onsdagen med anledningen av de starka vindar som är att vänta under torsdagen.

– Situationen är bekymmersam, då träden står skört efter måndagens storm. Att vinden drar in från nordväst förvärrar situationen. Trädens rötter är mycket svagare mot norr och träd som redan lutar faller avsevärt lättare vid kraftiga vindbyar, säger Peter Hjalmar, regionchef syd på E.ON, som understryker att beredskapen är god och arbetet med att röja efter måndagens oväder fortgår än så länge, i pressmeddelandet. 

En kallfront passerar landet i samband med det blåsiga vädret under kvällen. För vårt område kan det innebära lite regn under onsdagens sena eftermiddag och tidig kväll. 

– I samband med kallfrontspassagen som sker ungefär vid midnatt så sjunker temperaturen och regnet övergår i blötsnö eller snö. 

Torsdagen bjuder på en vacker, klar januaridag med sol.

– Det kommer klarna upp ganska snabbt efter nattens nederbörd. Men det kan bli halt framåt småtimmarna när nederbörden fryser på, säger Höjgård-Olsen och menar att det kan bli halt under torsdagsmorgonen. 

Det klara vädret håller i sig under fredagen, men helgen ser ut att bli mer molnig.

– Det ser ut att bli mest uppehåll. Dagstemperaturerna kommer landa runt noll grader, men på lördagsmorgonen kan det bli runt fem minusgrader. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
 
 
 
 
 
 
Läs mer om