Tjoho! Jag har fått en ny Gubbe!

För en månad sedan satt han passiv i en fåtölj. Han kunde knappt ta sig fram. Varje steg var en plåga. Jag såg framför mig hur vi skulle tvingas bomma igen övervåningen och bara bo på nedre plan.

Skål för min nya Gubbe!

Skål för min nya Gubbe!

Foto: Carina Glenning

Krönika2021-06-16 20:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Gubben har dragits med reumatisk värk, pelvospondylit, i ländryggen och andra delar av kroppen i decennier. Under pandemihösten och hela vintern accelererade värken.

När det var som värst kunde han knappt förflytta sig. Ansiktet förvreds av smärta, allt gjorde djävulskt ont och han var som en fånge i sin egen kropp. Varje gång han rörde sig det allra minsta under natten vaknade han av värken och låg vaken i timmar. På dagarna var han som en zombie. Hans vanligtvis goda humör sjönk som en sten.

Det var plågsamt även att se honom eftersom jag just inget kunde göra för att lindra plågorna. 

Jag började planera för en total omflyttning i vår gamla kåk. Flytta ned sovrum och tv-soffa till bottenvåningen och bomma igen övervåningen.

Men så hände något stort och helt revolutionerande. Nej, jag överdriver inte.

En god vän, en ung kvinna med samma sjukdom, hade tidigare berättat om de biologiska injektioner hon får, Humira, och hur de förändrat hela hennes liv. När hon var som sämst kunde hon bara ta sig fram baklänges, krum som en märla, eller ålandes på golvet.

Med injektionen i kroppen har hon blivit rörlig igen, kan leka med sina barn och ägna sig åt det hon älskar mest, trädgårdsarbete.

Efter mycket utredande fick Gubben samma medicin. Det var för en månad sedan. Sprutorna tas var fjortonde dag. Medicinen gjorde omedelbar skillnad, redan dagen efter första injektionen i buken. Det är helt förbluffande. Nästan för bra för att vara sant.

Ibland kommer jag på mig själv med att undra vem som är på besök på nedervåningen när jag själv befinner mig på övervåningen. De där raska stegen, vem tillhörde de? Gubbens hasande, långsamma steg är helt försvunna. Hur är det möjligt?

Effekten kan avta eller helt utebli en dag. Men vi håller tummarna, gläds åt vårt nya liv och skålar i Gubbens egengjorda, milda och vackra rabarbernubbe. Den går inte av för hackor och brukar särskilt uppskattas av kvinnor.

Gubbens rabarbernubbe

70 cl Vodka Explorer

700 g rabarber (använd gärna även den söta, vita roten)

3 sockerbitar

1/2 tumme färsk ingefära

Skölj den oskalade rabarbern. Skär i 1 cm stora bitar. Lägg i en stor glasburk tillsammans med sockerbitar och skivad ingefära. Täck med vodka och låt stå svalt 7–10 dagar. Sila härligheten genom kaffefilter.

Skål, gott folk! För sommaren, livet och min nya Gubbe!