Trots prioriterad grupp – personal ännu ovaccinerad

Trots att personal inom vård och omsorg tillhör fas ett i vaccinationsordningen så är det över ett hundratal inom Vimmerby kommun som ännu inte fått sin första dos.

Vaccineringen av personal inom vård och omsorg har stått still i Vimmerby sedan den 16 mars. Men nu hoppas man att det ska rulla igång igen.

Vaccineringen av personal inom vård och omsorg har stått still i Vimmerby sedan den 16 mars. Men nu hoppas man att det ska rulla igång igen.

Foto: Johan Nilsson/TT

Vimmerby2021-05-05 17:00

Hittills har runt 880 medarbetare fått förfrågan om att få vaccin, drygt 660 har tackat ja. Kommunen har inga uppgifter kring om någon tackat nej. 

– Det händer mycket under tiden som går. Det kommer in nyanställda som anmäler sitt intresse för att bli vaccinerade. Sen finns det en del som tackat ja till vaccin, men som av hälsoskäl behöver ta vaccinet på hälsocentralen, säger Anna Nilsson, HR-strateg och den som sköter logistiken och kontakten med företagshälsovården som utför personalvaccineringen i Vimmerby kommun. 

Ungefär 130 personer är helt färdigvaccinerade – vilket innebär att de fått både dos ett och två. Knappt 380 medarbetare har fått sin första dos och väntar på dos nummer två. Cirka 110 personer väntar på att få sin första dos. Vissa inom personalen har utifrån sin ålder kunnat vaccinera sig i regionens regi, precis som andra privatpersoner. 

Men den största anledningen till att det fortfarande är runt 110 personer som väntar på att få sin första spruta, och knappt 380 som väntar på sin andra dos beror på att man nationellt pausade vaccineringen med Astra Zenecas vaccin.

– Vid det läget så var det Astra Zenecas vaccin som vi fick till oss och vi hade fått tillräckligt mycket doser så vi hade ett ganska bra flöde. Vid det laget så hade vi två heldagar kvar så hade vi varit klara med dos ett, säger Nilsson och fortsätter:

– Men Astra pausades nationellt den 16 mars och då pausade man också nationellt personalvaccinering överhuvudtaget för att lägga fokus på äldre medborgare. Så vi fick inget annat vaccin till oss heller utan vi fick ligga på vänt helt enkelt.

Personalvaccineringen i Vimmerby har alltså stått still i snart två månader, men nu har det börjat röra på sig igen. Anna Nilsson hoppas att man ska kunna komma igång med att ge dos två till personalen under nästa vecka. 

– Medarbetarna som väntar på dos två kan välja vilket vaccin de vill ha; Astra eller mRNA-vaccin (Pfizer eller Moderna). Just nu samlar vi in information om vilket vaccin man vill ha och sen lägger företagshälsan en tidsplanering utifrån hur många veckor som gått från dos ett. 

För de cirka 110 personer som inte fått någon dos alls hittills så kommer de som jobbar inom äldreomsorgen att hänvisas till vaccinationscentralerna som finns i länet, där den närmsta finns i Västervik. För personal som arbetar inom LSS och ännu inte fått sin första dos så hänvisas man till att boka tid på Vimmerby hälsocentral. 

– MASarna (medicinskt ansvarig sjuksköterska) och HR-cheferna i kommunerna har fått information om att regionen bistår med vaccinering av den personalen som inte fått några doser överhuvudtaget som jobbar på särskilt boende och inom hemtjänst. Det börjar även bli dags att anställa sommarvikarier och de behöver också vara vaccinerade när de ska träffa den äldre befolkningen, säger Marie Ragnarsson, Region Kalmars vaccinsamordnare. 

Tiderna för att vaccinera sig tog snabbt slut när personer i fas fyra fick möjlighet att boka tid. Är personalen ändå en fortsatt prioriterad grupp?

– Ja, de som jobbar på särskilda boenden och i hemtjänsten tillhör fas ett. Vi har doser avsatta för den här vaccineringen, säger Ragnarsson.

Hon har svårt att svara på när man beräknar med att vara klar med personalvaccineringen, men säger att man har som mål att all personal ska ha fått sin första dos innan sommaren.

Personalvaccineringen

Ungefär 880 medarbetare inom äldreomsorg och LSS har blivit erbjudna att få vaccin.

Hittills har drygt 660 av dessa tackat ja. Det finns inga uppgifter till om någon skulle ha tackat nej.

Cirka 110 medarbetare väntar på att få dos ett.

Knappt 380 medarbetare väntar på att få dos två.

Cirka 130 medarbetare har fått både dos ett och två och är därmed färdigvaccinerade. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!