Vårdanställda får välja vaccin i andra sprutan

Nu är det upp till vårdpersonal i Hultsfreds kommun att välja om de vill ha en andra dos av Astra Zenecas vaccin. "Tankarna går fram och tillbaka", säger undersköterskan Maria Steinholtz.

Kollegorna Johan Ema och Maria Steinholtz diskuterar valet de ska göra, antingen välja en andra dos av Astra Zenecas vaccin eller en helt ny sort.

Kollegorna Johan Ema och Maria Steinholtz diskuterar valet de ska göra, antingen välja en andra dos av Astra Zenecas vaccin eller en helt ny sort.

Foto: Privat

Hultsfreds kommun2021-04-27 18:00

Tidigare har Folkhälsomyndigheten sagt att det bara är folk över 65 år som ska vaccineras med Astra Zenecas vaccin. 

På måndagen kom nya besked, nu får personer under 65 som redan tagit en Astrados ta en dos till – om de vill. Eller så kan de välja ett annat vaccin i dos två.

Den frågan har nu ställts till runt 300 anställda inom vård och omsorg, enligt socialchef Ann-Gret Sillén.

– De som väljer Astra Zeneca får enligt den plan som var lagd från början, tidigast vecka 19. Däremot vet vi inte när de som väljer något av de två andra vaccinen kan få sin dos. Vi lägger en beställning till regionen och vet inte nu när det vaccinet kan levereras, säger Sillén.

undefined
Runt 300 anställda inom vård och omsorg har ställts inför valet, om de vill ta en andra dos med Astra Zenecas vaccin. "Jag hoppas vi är klara med en beställning till regionen den här veckan", säger socialchef Ann-Gret Sillén.

Upplever du att det oroar personalen att det varit så olika besked kring Astras vaccin?

– Jag har inte fått de signalerna, det är möjligt att andra fått det. Jag tror mer man har en önskan om att få bli vaccinerad. Sedan kommer det vara olika hur man väljer.

Maria Steinholtz från Mörlunda är en av dem som fått en första dos med Astras vaccin och nu ställts inför valet.

– Jag har känt hela tiden att jag kommer ta Astra Zenecas en gång till om jag får erbjudandet. Jag känner större oro över hur kroppen ska reagera om man blandar. När jag tog första dosen fick jag inga biverkningar alls.

– Men det är absolut ingen enkel sak att bestämma, tillägger hon. Det hade egentligen varit tacksamt att inte få en valmöjlighet, eftersom man inte är alls insatt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!