Vi listar Vimmerby kommuns största byggprojekt

Ett nytt kök. En ny avdelning. En trottoar och en smalare gata eller ett helt nytt äldreboende. De kommunala investeringarna och byggnationerna omfattar många olika projekt och ofta mycket pengar.

Frödinge skola ska byggas till med två avdelningar för förskolan samt ett nytt kök.

Frödinge skola ska byggas till med två avdelningar för förskolan samt ett nytt kök.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2021-01-03 18:00

Här är några av de aktuella projekt som pågår, ska igång eller som nyligen avslutats:

Ett av kommunens största projekt just nu är Nybbleområdet. Där pågår markexploateringen för fullt med ledningsnät och gator. Det ska vara klart för besiktning i maj 2021. Totalkostnaden är beräknad till åtta miljoner kronor.

I Nybbleområdet planerar kommunen också för en ny förskola med 120 platser och ett nytt särskilt boende med 86 lägenheter. Byggnationerna projekteras tillsammans och tanken är att de också ska byggas samtidigt. Byggstarten är planerad till tredje kvartalet 2021. Kostnaden för det är beräknad till 185 miljoner.

Utbyggnaden av förskolan i Södra Vi med två avdelningar och ett ombyggt tillagningskök har stött på problem. Alla tre anbud som kom in anses för dyra. Därför har Samhällsbyggnadsavdelningen fått i uppdrag att se vad en nybyggnation av en förskola med ram-avtal genom Sveriges kommuner- och regioner kostar, för att få en jämförelse med anbuden. 

Ett nytt tillagningskök och två nya förskoleavdelningar ska byggas på skolan i Frödinge under nästa år. Kostnaden beräknas totalt till 25 miljoner kronor. Byggnationen beräknas komma igång under 2021 och vara avslutad år 2022.

Brandstationen i Vimmerby har renoverats och byggts till i två omgångar. Första etappen var ombyggnation av tvätthall och omklädningsrum. I andra etappen sker en tillbyggnad med kontor för att klara nya säkerhetskrav på ledningsfunktioner. Det ska vara klart under början av 2021. Kostnaden ligger på 8,2 miljoner och det finns ytterligare 750 000 kronor uppbokat för det projektet.

Ishallen i Vimmerby har varit föremål för renovering och ombyggnation i flera etapper de senaste åren. Under 2020 har bland annat ventilation och brandskydd förbättrats för 3,5 miljoner. Tidigare byttes bottenplattan och sarg. Totalt har nära 17 miljoner investerats i hallen de senaste åren.  Det finns en tredje etapp med en tillbyggnad för att ersätta baracker, men det finns inget beslut om när det ska ske.

Industriområdet Krönsmon: Trafikverket har byggt klart anslutningen till riksvägen. Total kostnad för det blev 9,5 miljoner varav kommunen står för 6,5 miljon kronor. Utöver det ska inre vägen byggas mellan anslutningen och gatunätet för 2,9 miljoner. En andra etapp av gatunätet är planerad för 1,9 miljoner kronor. När det kan ske är ovisst på grund av länsstyrelsens krav på nytt täkttillstånd.

Gatuarbetet vid Västra Tullportsgatan och Lundgatan är i stort sett klart och trafiken släpptes på en vecka före jul. Det som återstår är arbetet med ett ”minitorg” vid korsningen med Sveagatan som ska bli klart under början av 2021. Ursprungligen avsatte kommunen en miljon för kostnaderna för i år. Hittills har det kostat 600 000 kronor.

På längre sikt utreder nu kommunen två av fyra alternativ för en eller rent av två nya skolor i tätorten. Alternativ ett handlar om att bygga en ny grundskola i Vimmerby tätort för högstadiet, årskurs 7-9 och behålla både AL-skolan och Vimarskolan som låg- och mellanstadieskolor. Alternativ två handlar om att lämna AL-skolan och bygga två helt nya grundskolor i Vimmerby tätort. En för låg- och mellanstadiet och en för årskurs 7-9. 

En förstudie har inletts för att titta närmare på de två alternativen och ska sedan presenteras för politiken i slutet av 2021.

Utbyggnaden av förskolan Björkkullen i Södra Vi är oviss. De anbud som kommit in ligger för högt anser kommunen som söker en alternativ väg som kan innebär en helt nya förskola.
Utbyggnaden av förskolan Björkkullen i Södra Vi är oviss. De anbud som kommit in ligger för högt anser kommunen som söker en alternativ väg som kan innebär en helt nya förskola.
Projekten som kostar mest

Förskola och äldreboende i Nybble: 185 miljoner kronor. Byggstart hösten 2021.

Förskola i Södra Vi: Cirka 30 miljoner kronor. Byggstart oklart.

Kök och förskoleavdelningar i Frödinge: 25 miljoner kronor. Byggstart 2021.

(Källa: Samhällsbyggnadsavdelningen, Vimmerby kommun.)

Karta: Vimmerby kommun
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!