Det är tryggt att handla i småbutiker

Regeringens uppmaningar att inte handla i butiker och att istället välja näthandeln är befängd och helt felaktig!

Fredrik Leiner är butiksinnehavare och tycker att de hårda coronarestriktionerna saknar substans, samtidigt som de slår undan benen för mindre butiksägare.

Fredrik Leiner är butiksinnehavare och tycker att de hårda coronarestriktionerna saknar substans, samtidigt som de slår undan benen för mindre butiksägare.

Foto: Privat

Debatt2020-11-28 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att handla i små butiker i mindre städer är långt ifrån farligt vad gäller smittspridning. Det finns inget som tyder på att småbutiker skulle vara en smittspridningskälla. Vi har i dagsläget ingen som helst trängsel i våra butiker och om det skulle vara så at det är för mycket folk när man kommer till butiken så kan man gå en liten promenad och återkomma. Det är man som konsument beredd att göra på Systembolaget, paketutlämningen med mera. Vi städar, spritar hela tiden för att säkerställa butikerna.

Att uppmana till näthandel som i sin tur är ytterst skadligt för miljön med lastbilar som går fram och tillbaka med paket är som ett hån mot oss butiker. Alla returer som i många fall går utomlands för att packas om för att sedan skickas tillbaka till Sverige eller i många fall kasseras. Varför ser man inte något på nyheterna om detta? Har det inget nyhetsvärde? Varför inga reportage från trånga paketutlämningsställen? Där om någonstans kan väl smittan spridas?

Nej, istället så matas det på i media om att inte besöka butiker. Man kan inte generalisera på det sätt som görs. Man måste skilja på ett trångt köpcentrum och en fridfull gågata i en småstad. Var är det sunda förnuftet?

Vi småföretagare är tillsammans en stor arbetsgivare. Vi betalar enorma summor skatt till staten. Vi håller stadskärnor vid liv. Vi sponsrar det lokala föreningslivet. Vi ger era barn och barnbarn sommarjobb. Nu straffas vi hårt! Varför?

Jag uppmanar er alla att tänka till. Givetvis ska vi vara försiktiga och hålla avstånd med mera. Men använd sunt förnuft. Vill vi ha levande stadskärnor och små unika butiker även i framtiden så måste vi värna om dem nu. Snart är det för sent.