Nya prover i giftig mark – men kommunen vägrar delta

Nya provtagningar ska göras för att få en bättre riskbedömning av det förorenade industriområdet i Mariannelund. Även familjen Backmans villatomt ingår i den riskbedömningen. Men kommunen deltar inte alls i arbetet.

Viktor Backman på villatomten i Mariannelund som nu ingår i det område som ska provtas för en ny riskbedömning.

Viktor Backman på villatomten i Mariannelund som nu ingår i det område som ska provtas för en ny riskbedömning.

Foto: Jimmy Karlsson

Mariannelund2021-04-29 09:00

– Holmen AB har frivilligt tagit på sig att slutföra riskbedömningen och som ett första steg kommer en provtagningsplan läggas fram nu i maj, säger Anna– Karin Persson, handläggare på Länsstyrelsen i Jönköping.

Den utdragna processen om föroreningarna i marken på familjen Backmans villatomt i Mariannelund och det stora kommunägda före detta industriområdet intill, fortsätter. 

Holmen AB, som genom företagsköp har ärvt historien bakom föroreningarna, fullföljer nu på egen hand de nya provtagningar och den nya riskbedömningen som länsstyrelsen begärt. Ett arbete som kommunen inte vill delta i.

"Länsstyrelsen och Holmen AB driver nu processen och Eksjö kommun har tidigare meddelat sin ståndpunkt i ärendet" skriver samhällsbyggnadssektorns chef, Mikael Wärnbring, i ett mejl och hänvisar till kommunens tidigare besked att man inte medverkar till några utredningar eller åtgärder så länge det inte finns ett beslut i domstol om vem som har vilket ansvar för föroreningarna.

Länsstyrelsen håller fast vid sin tidigare ståndpunkt att man anser att Eksjö kommun bär ansvar som verksamhetsutövare på grund av att man rev fabriken och fyllde den gamla lutdammen med rivningsrester i slutet av 1970-talet.

Länsstyrelsen avvaktar dock med att förelägga kommunen till ett senare skede när huvudstaden är klar och åtgärder ska sättas in.

Anna-Karin Persson tycker inte att processen börjar om på ruta ett.

– Nej. Vi har informationen i utredningen från 2003, men den har ett antal år på nacken och där finns också luckor. Jag tror att den nya utredningen tillsammans med den blir ett bra underlag för att komma fram till vilka åtgärder som behöver göras, säger hon.

Hon räknar med att provtagningarna kan ske tidig höst och att riskbedömningen är klar under året.

Sen ska åtgärder och ansvaret för att verkställa det beslutas. 

Viktor Backman tycker inte nya provtagningar förändrar något i sak.

– Länsstyrelsen som är tillsynsmyndighet har kommit fram att kommunen har ansvar för att man skottade igen lutdammen och jag kan inte se hur de ska kunna slingra sig ur det i en domstol. Jag tror att de bara förhalar det oundvikliga.

– Vi kan inte göra annat än att vänta in en dom. Samma dag den faller kommer vi att kräva omedelbara åtgärder för att vår tomt saneras, säger han. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!